Rodina chce Priebkeho pohřbít v Německu, nabízí se i hrobka v Itálii

Řím - Rodina Ericha Priebkeho vyjednává s německými úřady o možnosti pohřbít nacistického válečného zločince v jeho rodné zemi. Stále je však možné, že Priebke bude nakonec pohřben v Itálii, kde jsou zatím jeho ostatky. Starosta Říma už ovšem vydal nařízení, že Priebke nesmí být pohřben v hlavním městě Itálie ani v jeho bezprostředním okolí.

Italské úřady řeší problém s Priebkeho ostatky již několik dní. Tělo se nyní asi stále nachází na vojenském letišti Pratica di Mare poblíž italské metropole, kam ho úřady nechaly převézt po protestech obyvatel v místě jeho úterního církevního pohřbu. Stále není jasné, zda se jeho tělo zpopelní či uloží do země a kde jeho ostatky skončí. 

Pohřební obřad bývalého důstojníka SS, který zemřel minulý pátek, se konal v kapli ultrakonzervativního Kněžského bratrstva svatého Pia X. ve městě Albano Laziale nedaleko Říma. V místě chystané ceremonie se shromáždily stovky demonstrantů, kteří napadli pohřební vůz, i desítky Priebkeho příznivců, kteří zase při příjezdu rakve zvedali ruce k fašistickému pozdravu a zpívali fašistické písně. Obřad byl zastaven a ukončil se podle bratrstva po zklidnění situace několik hodin poté.

Priebke zemřel jako kající se katolík

„Obřad se uskutečnil, Priebke zemřel jako kající se katolík,“ řekl dnes kněz kontroverzního bratrstva Pierpaolo Petrucci. Odmítl zprávy, podle kterých byl pohřeb zrušen. „Krátce před 22:30 jsem dokončil pohřební obřad s požehnáním těla, jak požaduje katolická liturgie,“ upřesnil kněz.

Z místa obřadu rakev narychlo odvezla policie na nedaleké vojenské letiště, aby předešla dalším nepokojům. Priebkeho rodina si ale dnes stěžovala na postup armády a chce tělo zesnulého zpět. Nemá prý k němu přístup ani neví, kde přesně je a zda je vůbec ještě na letišti. Zároveň pohrozila, že zažaluje úřady i lidi, kteří u kostela zaútočili na rakev a její doprovod.

Setrvání těla v místě obřadu ohrožovalo podle úřadů veřejný klid. „Policie plnila svou povinnost. Pouze jsme ho přemístili, neukradli jsme ho,“ řekl policejní mluvčí.  

Ital nabídl pro Priebkeho hrobku

Berlín se již dříve k situaci vyjádřil s tím, že rozhodnutí, kde bude Priebke pohřben, je na jeho rodině. „Dostal jsem od Priebkeho rodiny povolení, abych kontaktoval německou ambasádu, což jsem učinil,“ uvedl advokát Paolo Giachini. „Žádost o pohřbení ještě formálně podána nebyla, nicméně k prvnímu kontaktu došlo. Konzul nás ujistil, že jako německý občan má Priebke právo být pohřben v Německu,“ dodal italský právník.

Stále ve hře je ale podle Giachiniho i druhá možnost, tedy že válečný zločinec bude pohřben v Itálii. „Ozvala se mi jedna právní firma a jménem svého klienta nabídla hrobku v jednom z italských měst,“ prozradil advokát s tím, že nyní zjišťuje, zda by bylo možné na tuto nabídku přistoupit.

Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944, kde nacisté povraždili 335 civilních rukojmí, z toho 75 Židů, odvetou za partyzánský útok proti jednotce SS. Po válce žil dlouhá desetiletí nepozorovaně v Argentině, v horském středisku Bariloche, kde byl jako hoteliér uznávaným příslušníkem místní německé kolonie.

Objevili ho až v 90. letech. V roce 1995 byl vydán do Itálie, kde ho o tři roky později soud poslal na doživotí do vězení, ze zdravotních důvodů si ale mohl trest odpykávat v domácím vězení. Priebke popíral existenci holocaustu. Za svůj podíl na masakru v Ardeatinských jeskyních se nikdy neomluvil.

Právník: Priebke svých činů litoval. Hitlerův rozkaz ale nemohl odmítnout

Priebkeho právník dnes podle ANSA řekl, že není pravda, že nacistický zločinec nevyjádřil před smrtí nikdy nad masakrem lítost. Podle něj se Priebke dokonce „soukromě setkal“ s některými pozůstalými obětí masakru. Giachini dnes také zveřejnil videozáznam, na kterém Priebke krátce před smrtí obhajoval svou roli v masakru. „Provádět něco takového bylo pro nás hrozné. Nebylo ale možné odmítnout, byl to Hitlerův rozkaz,“ řekl nacista.

Vydáno pod