Letta: Příliv uprchlíků je způsoben bezvládím v Libyi

Rabat - Hlavní příčinou hromadného přílivu běženců ze severoafrických států do Evropy je především nestabilita v Libyi. Po schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou to řekl italský premiér Enrico Letta. Příliv uprchlíků do Evropy neustává. Asi 300 běženců se ve čtvrtek pokusilo násilím překonat hranici španělské enklávy Ceuta na severu Afriky, zastavila je až marocká policie. Další utečence zachránila poblíž Malty americká válečná loď.

Ačkoliv je španělská enkláva v Africe Ceuta přísně střežená, pro mnohé uprchlíky představuje bránu do Evropy. Čím dál více běženců se snaží překonat ploty, které mají nelegálnímu přílivu zabránit. Ve čtvrtek dokonce zaútočily tři stovky emigrantů na vjezd do přístavu. „Házeli na policisty kameny. Ti si ale zachovali chladnou hlavu. Zadrželi stovku lidí ze zemí subsaharské Afriky a pošlou je zpět,“ dokládá zástupce bezpečnostního ředitele z nedalekého města Tétouan Mohamed Walidi.

V centru pozornosti je ale v poslední době nejvíce Itálie. Za letošek už k jejím břehům dorazilo 32 tisíc uprchlíků z Afriky, Blízkého východu i Asie. Další stovky jich zahynuly ve vlnách. Sicílie kvůli horšící se situaci vyhlásila krizový stav a ve Středomoří už hlídkuje i armáda. Italský premiér o problému jednal ve Washingtonu s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Italský premiér Enrico Letta po schůzce s Barackem Obamou:

„Jde hlavně o problém nestability v Libyi. To je v tuto chvíli jeden z hlavních důvodů toho, co se děje. Shodli jsme se, že musíme podniknout kroky, abychom tuto nestabilitu zastavili. Jinak se nám totiž nepodaří tyto události zvládnout.“

Uprchlíci ze severoafrických států
Zdroj: ČT24

Právě z Libye vyplouvají bárky a vory přeplněné běženci, kteří většinou prchají z válkou sužované Sýrie, Somálska nebo Eritreje. V oblasti se na obchod s běženci specializují celé gangy. Uprchlíci pak končí v azylových táborech a jen někteří pak zamíří dál - například do Švédska, Německa nebo Velké Británie.

Hromadnému přílivu ale čelí i další státy. Kvůli hromadnému přílivu běženců ze Sýrie hodlá třeba Bulharsko na hranici postavit plot. Brusel už podpořil nový systém ochrany hranic a uvažuje o vydávání uprchlických víz.

Problém s přílivem uprchlíků do Evropy (zdroj: ČT24)