Členka Pussy Riot stáhla žádost o zmírnění trestu

Nižnij Novgorod – Jedna ze členek Pussy Riot Maria Aljochinová dnes stáhla svou žádost o zmírnění trestu. Učinila tak ze solidarity s kolegyní Naděždou Tolokonnikovovou, která se ještě nedávno zotavovala z hladovky. Podle jejího manžela ale opět přestala přijímat jídlo. Aljochinová původně žádala, aby ji soud zmírnil trest na pokutu či veřejně prospěšné práce. Z vězení má být propuštěna příští rok na jaře.

„Morální zásady mi brání dožadovat se zmírnění trestu, když moje přítelkyně takovou možnost nemá,“ prohlásila vězenkyně. Dodala zároveň, že na svobodu nemá z etických důvodů právo. Aljochinová, která je matkou pětiletého syna, zároveň žádá ruskou justici, aby amnestovala všechny vězněné matky. „Je-li státní moc ochotna můj trest zmírnit, ať to udělá v rámci široké amnestie, která se bude vztahovat na všechny odsouzené s malými dětmi,“ prohlásila. 

Tolokonnikovová, odsouzená rovněž ke dvěma letům vězení, vyhlásila hladovku 25. září na protest proti hrubému zacházení v mordvinské věznici jihovýchodně od Moskvy, kde si trest odpykává. Správa vězení prý nutí trestance pracovat až 16 hodin denně a okrádá vězně o část mzdy. Hladovku držela týden a ukončila ji po důrazném varování lékařů. Její manžel Pjotr Verzilov dnes novinářům
oznámil, že Tolokonnikovová hladovku znovu obnovila. Vězeňská správa jeho informaci potvrdila.

Takzvaná „punková modlitba“ skupiny Pussy Riot loni v únoru pobouřila ruskou veřejnost a tři z pěti rockerek přivedla před soud. Zatímco Aljochinová a Tolokonnikovová byly za výtržnosti odsouzeny k dvouletému nepodmíněnému trestu, jejich kolegyni Jakatěrině Samucevičové později soud trest změnil na podmínku. Jejich odsouzení vyvolalo v zahraničí důrazné protesty, v Rusku ale vysoké procento obyvatel s trestem souhlasí.