Moskva chce hledat přistěhovalce dům od domu

Moskva - Ruská metropole se chystá na rozsáhlou akci namířenou proti ilegálním přistěhovalcům. Zátah s názvem „Policista do každého bytu“ má za cíl zkontrolovat každý byt, kde by se ilegální přistěhovalci bez potřebných dokladů mohli zdržovat. Tvrdý postup úřadů vyvolala vražda pětadvacetiletého Rusa, z níž soud obžaloval Ázerbájdžánce. Čin vyprovokoval násilnosti ve čtvrti Birjuljovo obývané převážně přistěhovalci.

Šéf moskevské policie Anatolij Jakunin plánuje do akce zapojit všechny policejní síly. Do konce letošního roku tak budou policisté hlídkovat i na tržištích a hlavních ulicích. S tímto postupem souhlasí i moskevský starosta Sergej Sobjanin, který věří, že razie odhalí veškeré majitele moskevských bytů, kteří prostory bez příslušného oznámení pronajímají. Takových bytů by podle jeho odhadů mohlo být až 130 tisíc. 

Jakunin se domnívá, že právě domovní prohlídky jsou jedinou možností, jak udržet ve městě pořádek. „Právě tam je zločinnost, narkotika, tajné úkryty, zbraně, právě tam se připravují trestné činy, o kterých snad ani nebudu mluvit. Do konce roku proto všechny byty musíme zpracovat,“ prohlásil policejní šéf.  Starosta Sobjanin požádal pracovníky moskevských komunálních služeb a správce domů o těsnou spolupráci s policií. „Dokud nebudeme vědět, kdo bydlí v našich domech, vždy budeme mít s veřejným pořádkem a nedostatkem informací problém,“ řekl.  

Razie má být reakcí na etnické nepokoje na jihu Moskvy, které v minulých dnech vyvolala vražda pětadvacetiletého Rusa. Jeho údajného vraha, který je původem z Ázerbájdžánu, policisté zadrželi.  

Podle oficiálních údajů moskevského zastupitelstva pracuje v metropoli s úředním povolením 800 tisíc cizinců, zejména přistěhovalců z Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu. Nezávislé organizace ale hovoří o tom, že v Moskvě a jejím okolí žije s povolením i bez něj pět až sedm milionů přistěhovalců. Na zločinnosti se údajně v Moskvě cizinci podílejí ze zhruba 40 procent.