Kanadský premiér: Víza pro Čechy skončí v příštích týdnech

Brusel – Vízová povinnost mezi občany České republiky a Kanadou by měla skončit v horizontu týdnů. V Bruselu to dnes potvrdil kanadský premiér Stephen Harper. Zájmem Kanady je podle něj bezvízový styk s EU. Vízovou povinnost Ottawa zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl.

„Stane se to v příštích několika týdnech. Těším se, že se tak stane,“ uvedl Harper. Informaci oznámil poté, co si s šéfem Evropské komise José Barrosem domluvil zásadní body významné obchodní smlouvy mezi Kanadou a EU. Česká republika přes unii při vyjednávání o smlouvě tlačila na to, aby Toronto zrušilo vízovou povinnost pro české občany, zavedenou v roce 2009. Kanada tento týden oznámila, že víza v nejbližší době skutečně zruší.

„Mělo by to být vnímáno jako opatření důvěry a jako významný projev našeho závazku podporovat zákonné obchodování a cestování,“ uvedl kanadský ministr pro občanství a imigraci Chris Alexander. Přitom dodal, že na zrušení víz pro Čechy se již nějakou dobu pracovalo a že země učinila „významné změny“ od té doby, co byla před čtyřmi lety víza zavedena.

Před zavedením víz byli čeští žadatelé druhou největší skupinou žadatelů o azyl, uvedly kanadské úřady. O azyl žádalo 2170 Čechů za rok, po zavedení víz to bylo 56. Za dobu trvání vízové povinnosti Kanada vydala českým občanům 30 714 víz, 513 jich vydat odmítla.

Barroso novinářům připomněl, že otázku víz pro občany České republiky na jednáních s kanadskými partnery vznášel opakovaně. O věci prý s Harperem hovořili na jednání G8 v Severním Irsku, v Petrohradu po schůzce skupiny G20 a naposledy v New Yorku na okraj Valného shromáždění OSN. Kanadský premiér podle něj jasně deklaroval, že celý problém bude rychle vyřešen. „Myslíme si, že toto řešení je důležité pro celou Evropu. Také pro Kanadu je důležité bezvízové cestování,“ dodal Barroso.

Cestovní kanceláře doufají v opětovný nárůst turistů

Kanada podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže není destinací, do které by jezdilo málo Čechů. „Zavedení víz mělo fatální dopad na cestování do Kanady,“ uvedl. Doufá, že se počet Čechů cestujících do této země vrátí alespoň na úroveň před zavedením vízové povinnosti. „Organizovanou turistikou odcestovalo ročně před zavedením víz přibližně třicet tisíc klientů, poté číslo spadlo na polovinu,“ dodal.

Potíže s kanadskými vízy nejsou záležitostí jen několika posledních let. Kanada zrušila vízovou povinnost už v roce 1996, o rok později ji ale obnovila kvůli vysokému počtu migrantů žádajících o azyl. V roce 2007 pak Kanada zrušila vízovou povinnost pro české občany podruhé, to ale vydrželo jen dva roky.