Austrálii spalují třicetimetrové plameny

Sydney – Australský stát Nový Jižní Wales zasáhla série rozsáhlých požárů. Třetinu z nich se zatím hasičům nedaří dostat pod kontrolu. Nejmíň jeden člověk zemřel, když se snažil před ohněm uchránit svůj dům. Hasiči se obávají, že počet zničených domů dosáhne několika stovek. Tamní činitelé tvrdí, že jde zřejmě o nejhorší lesní požáry ve státě Nový Jižní Wales za poslední desetiletí.

Hoří lesy, okolí hlavních tahů i domy stojící jen několik minut jízdy od srdce Sydney. Mnohé z nich už nejde zachránit. Zbyly z nich pouhé trosky. Jejich majitelé se teď s nimi v podstatě už jen loučí. „Některé plameny dosahují i dvaceti nebo třiceti metrů,“ říká jeden z hasičů.

Tisíce lidí živel vyhnal do evakuačních center. S sebou si vzali jen to nejnutnější. „Člověk se snaží udělat, co může. Když se to ale dostane do fáze, kdy víte, že nic nezmůžete, tak musíte odejít. Poberete, co jde. V mém případě to byl pes,“ popisuje místní obyvatel.

Australský premiér Tony Abbott:

„Za všechny Australany, za náš parlament chci říct, že nás bolí u srdce z toho, čím si stovky lidí v Novém Jižním Walesu v tuto chvíli prochází. Zároveň jsme ale hrdí na tisíce dobrovolníků i profesionálů, kteří jsou tam venku a snaží se zajistit bezpečnost lidí v tak těžkých dnech.“

Požáry v Austrálii nejsou ničím výjimečným. Kvůli suchému podnebí se v zemi objevují poměrně často. Podle místních ale přišly ty letošní mnohem dříve, než je obvyklé. Navíc podle meteorologů se počasí v následujících dnech výrazně nezmění.

Zdravotnické úřady v Sydney vydaly varování ohledně kvality vzduchu a problémů s dýcháním. Kouřová deka zahalila celé město, včetně světoznámých turistických lokalit, jako je sydneyská Opera či pláž Bondi. Lidé, kteří bydlí v oblasti pohoří Blue Mountains nad Sydney, byli vyzváni, aby nevyjížděli v autech a nechali silnice volné pro hasičské vozy.

Série požárů zasáhla Nový Jižní Wales (zdroj: ČT24)