Jeden z „Putinových jeřábů“ letos cestu na jih nenašel

Moskva - Jeden z jeřábů, které ruský prezident Vladimir Putin učil loni létat do teplých krajin, letos na jih nedoletěl a byl nalezen na Sibiři v Ťumenské oblasti. Jeřáb jménem Raven musel být dopraven letecky do Moskvy a zimu stráví v ptačí rezervaci u ruského hlavního města.

Loni v září Putin letěl na deltaplánu v čele šestice jeřábů, které tak naváděl na jih. Jeřábi nejsou schopni sami bez vůdce nalézt cestu, a tak plní tuto roli s pomocí deltaplánů ornitologové v bílých „jeřábích“ oblecích. Počátkem září 2012 se za velkého zájmu médií této role ujal i Putin.

Nicméně většina z „Putinových jeřábů“ loni do cíle nedoletěla. Ptáci se totiž nepřipojili k většímu hejnu, jak se původně předpokládalo. Na palubě letadla byli dopraveni zpět do útulků na severu Ruska.

"Putinovi" jeřábi
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Jeřábův přílet do Moskvy vysílala státní televize

Tentokrát stejný osud potkal jednoho z nich. Nedoletěl do Kazachstánu a Uzbekistánu, kam obvykle jeřábi táhnou, ale skončil v Ťumenské oblasti na západní Sibiři, kde byl minulý týden podle kroužku na noze nalezen.

Odborníci nevědí, proč na jih nedoletěl. „Možná je nemocný. Vypadá, že je poněkud hubený,“ řekl biolog Alexander Sorokin, který vede projekt a ochranu ohrožených jeřábů. Jeho součástí jsou i zmíněné lety deltaplánů.

Než si pro Ravena ornitologové přijeli, musel strávit týden ve výběhu s drůbeží u správce místní obory. Dnes Raven dorazil letecky do Moskvy, kde jeho přílet snímala státní televize. Zimu stráví v přírodní rezervaci 250 kilometrů jižně od Moskvy.

Vydáno pod