Deportace mladé Romky způsobila ve Francii smršť

Paříž - Francii pobouřila deportace patnáctileté romské dívky z Kosova. Úředníci ji vytáhli z autobusu, když jela na školní výlet, protože jí vypršelo právo na azyl. Nevybíravý způsob pohoršil část politiků i veřejnost a znovu rozvířil debatu o přísné azylové politice vůči balkánským Romům. Kvůli vyhoštění dívky vyšli dnes do ulic i francouzští studenti.

Patnáctiletá Leonarda Dibraniová byla z Francie vyhoštěna spolu se svými rodiči a pěti sourozenci. Rodina odešla z Kosova před pěti lety a žila v kantonu Levier na východě Francie. V žádosti o azyl si stěžovali, že jsou v Kosovu diskriminováni. Azyl v zemi ale nezískali a definitivní zamítnutí přišlo letos začátkem října.

Nejdříve byl vyhoštěn Leonardin otec a den nato dorazila policie i do jejich domu, aby si přišla pro zbytek rodiny. Zjistila ale, že dívka přespala u své kamarádky a druhý den ráno vyrážela se spolužáky na školní výlet. Policisté se spojili s učiteli v autobuse a nařídili jim, ať zastaví. Leonardu si poté odvedli přímo před zraky ostatních.

„Mí kolegové situaci vysvětlili dětem, kteří si mysleli, že Leonarda něco ukradla nebo spáchala nějaký jiný trestný čin,“ uvedla jedna z učitelek. „Děti i učitelé byli v naprostém šoku,“ dodala. Už v jednu hodinu téhož dne byla rodina posazena do letadla a poslána do kosovské metropole Prištiny. Od té doby bydlí v Kosovské Mitrovici.

Leonarda Dibraniová
Zdroj: ČT24

Leonarda pak v rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Inter uvedla, že se velmi stydí. „Stydím se, protože přišla policie a mí přátele se ptali, co jsem udělala, jestli jsem něco ukradla,“ řekla Dibraniová. „Cítím se hrozně, musela jsem opustit školu i přátele,“ dodala.

Studenti vyšli do ulic. Policie proti nim použila slzný plyn

Případ si získal velkou pozornost a začala se jím zabývat i francouzská vláda, která je kritizována za to, jak zachází s přistěhovalci. Premiér Jean-Marc Ayrault v parlamentu uvedl, že pokud se při zacházení s rodinou Dibraniových zjistí pochybení, bude se rodina moci do Francie vrátit.

Ministr vnitra Manuel Valls, který nedávno nechvalně proslul výroky, že jen málo Romů je schopno integrovat se do francouzské společnosti, ale vyhoštění romské rodiny bránil. Vše podle něj proběhlo v souladu se zákony. „Když někomu vyprší právo na azyl a už neexistuje důvod, aby zůstával na našem území, uplatňuje se zákon… Tyto deportace musíme provádět,“ uvedl Valls.

Francouzští studenti ale dnes ukázali, že s jeho slovy nesouhlasí. Na podporu deportované dívky a dalších jí podobných školáků vyšly do ulic Paříže stovky teenagerů, kteří mimo jiné požadovali Vallsovu demisi. Před několika školami rovněž vyrostly barikády a někteří studenti se pak střetli s policisty, kteří proti nim zasahovali slzným plynem.

Studenti jedné ze středních škol ve francouzské metropoli nahromadili před vchodem zelené popelnice a vyvěsili transparent se slovy Vzdělání v ohrožení. „Každý by měl dostat šanci. Každý by měl mít práci a rodinu. Když se děti snaží toho dosáhnout, Francie to zarazí. Taková by moje země být neměla,“ uvedl jeden z protestujících Romain Desprez.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod