Sebevrah zabil v syrském Hamá 30 lidí

Damašek - Při sebevražedném útoku v syrském městě Hamá zemřelo nejméně 30 lidí, další desítky osob utrpěly zranění. Atentátník použil 1,5 tuny výbušniny a odpálil se v autě. Podle agentury SANA jsou za explozi zodpovědní „teroristé“, jak vláda prezidenta Bašára Asada nazývá rebely bojující proti ní. Generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí dnes oznámil, že další mezinárodní konference o Sýrii začne v Ženevě 23. listopadu.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně došlo k výbuchu na kontrolním stanovišti na rušné ulici na předměstí Hamá. Na záběrech syrské televize bylo vidět hasiče, jak bojují s obřím požárem, který exploze vyvolala. Nad hořícími automobily se vznášel hustý dým.

Agentura AFP s odvoláním na OSDH hovořila o 31 mrtvých, mezi kterými jsou i vojáci. Bilance útoku se může ještě zvýšit „vzhledem k tomu, že mezi zraněnými jsou někteří v kritickém stavu“, dodala syrská organizace. Velký počet obětí způsobil fakt, že v důsledku exploze vzplála nedaleká cisterna s benzinem. Útok mají nejspíš na svědomí islamisté z fronty An-Nusra, která je napojena na teroristickou síť al-Káida, dodala OSDH.

Mezinárodní setkání chce nalézt cestu k ukončení války

Další mezinárodní konference o Sýrii začne v Ženevě 23. listopadu. Oznámil to dnes generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí. Rusko ani Spojené státy, které jsou spolupořadateli konference, se ale k tomuto datu zatím nijak nevyjádřily. Datum nepotvrdil ani zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí, který s Arabím jednal. Cílem mezinárodního setkání má být nalezení cesty k ukončení občanské války v Sýrii.

„Diskutoval jsem o Sýrii s Lachdarem Brahímím a bylo rozhodnuto, že schůzka v Ženevě se uskuteční 23. listopadu. Nyní začínají přípravy této konference,“ prohlásil Arabí v Káhiře po schůzce s Brahímím, který je zvláštním zmocněncem OSN a Ligy arabských států pro Sýrii. Brahímí nicméně toto datum nepotvrdil, když na stejné tiskové konferenci řekl: „Datum ještě nebylo oficiálně stanoveno.“

Konference má navázat na tu, která se uskutečnila loni. Připravovanému setkání se proto říká Ženeva 2 a na rozdíl od toho loňského se ho mají zúčastnit také zástupci syrské vlády a opozice. Jenže opozice na jednání jet nechce. Svou účast podmiňuje zárukou, že prezident Bašár Asad odstoupí. Damašek takový požadavek odmítá. Jak dnes Brahímí zopakoval, konference ale nemůže být svolána, jestliže se jí zástupci opozice nezúčastní.

Katarská diplomacie vyjednala propuštění poutníků

Libanonský ministr vnitra Marván Šarbíl oznámil, že devět libanonských šíitských poutníků, unesených loni v Sýrii protivládními povstalci, bylo propuštěno na svobodu. Posléze byli předáni libanonským bezpečnostním složkám také dva piloti Turkish Airlines, kteří byli uneseni v Libanonu v srpnu.

Sýrie propustila libanonské poutníky (zdroj: ČT24)

Všichni propuštění se vracejí přes turecké území zpátky do vlasti. „Jsou na bezpečném místě a připraveni na návrat do Libanonu,“ doplnil libanonský premiér Nadžíb Míkátí. Propuštění poutníků, zadržených v květnu 2012, vyjednala katarská diplomacie, která povstalce bojující proti syrskému režimu Bašára Asada podporuje.

O propuštění dvojice tureckých pilotů informovala turecká státní tisková agentura. Piloti byli zadrženi příbuznými jednoho z unesených libanonských poutníků. Propuštění poutníků pak vydláždilo cestu i k propuštění pilotů. Turecko je považováno za zemi, která má velký vliv na rebely bojující proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Vydáno pod