V Nepálu se ztratili dva čeští horolezci

Káthmándú – Naděje na záchranu dvou českých horolezců, kteří 13. října zmizeli v Nepálu, je takřka nulová. V prohlášení to s odkazem na extrémní podmínky panující na místě uvedly jejich rodiny. Petr Machold z Teplic a Jakub Vaněk z Plzně se pokoušeli o prvovýstup na sedmitisícovou horu Baruntse. Silná sněhová bouře je ale uvěznila ve druhém výškovém táboře zhruba 500 metrů pod vrcholem. Další dva členové expedice byli evakuováni ze základního tábora a čekají na návrat do Česka.

Po silné sněhové bouři, jež asi před osmi dny zasáhla většinu oblasti Himalájí, zůstali uvězněni ve stěně hory Baruntse (7162 m.n.m.) dva čeští horolezci. Na jejich záchranu byl opakovaně vyslán vrtulník, který však vzhledem k nepříznivému počasí nebyl úspěšný. Všechny záchranné pokusy zůstaly bez kontaktu s pohřešovanými. Stan, který dvojice použila na vybudování druhého výškového tábora je viditelně poškozen a z větší části pod sněhem. Extrémní podmínky panující na místě a indicie, které záchranný tým má k dispozici, zanechávají takřka nulovou naději na záchranu obou horolezců. Kolegové pohřešovaných horolezců se ve zmíněný den vrátili do základního tábora, odkud je vyzvedl vrtulník.

„Extrémní podmínky panující na místě a indicie, které záchranný tým má k dispozici, zanechávají takřka nulovou naději na záchranu obou horolezců. Rodiny obou pohřešovaných jsou v úzkém kontaktu se záchranným týmem na místě a nepřejí si sdělovat další informace. Další dva členové expedice, kteří byli evakuováni ze základního tábora pod horou, nyní čekají na návrat do ČR v Káthmandú,“ sdělil Jakub Němec z agentury Salanga, který je přítelem rodiny jednoho z horolezců.

Pátrání je v neznámém terénu prakticky nemožné

Trekingová agentura podnikla s pomocí vrtulníku minulý týden ve čtvrtek a v pátek 17. a 18. října záchranné akce, ale bez výsledku. V sobotu 19. října prý záchranáři spatřili z vrtulníku stan, nemohli se k němu ale kvůli obtížnému terénu slanit z helikoptéry či se k němu dostat jiným způsobem. Žádné osoby na místě neviděli.

Agentura těmito třemi pokusy vyčerpala záchranné možnosti a nyní je na příbuzných či pojišťovně, aby financovali případné další záchranné operace. „Záchrana na samotné stěně je vyloučená, nejsou to švýcarské nebo francouzské hory, kam vyletí vrtulník se záchranáři. Tam se pohybujete někde do čtyř tisíc metrů, ale tady je jenom základní tábor až v pěti tisících metrech. Hory jsou neprozkoumané a záchranáři by pořádně nevěděli, kam jít,“ uvedl český horolezec Marek Holeček, který pohřešované Čechy znal.

České oběti Himaláje:

24. května 1976 - Prvním Čechem, který stanul na vrcholu osmitisícovky, byl Karel Schubert na nepálském vrcholu Makalu (8463 metrů). Při sestupu však tragicky zahynul.

16. října 1984 - Při sestupu z Mount Everestu (8848 metrů) zahynul Jozef Psotka, jenž se o den dříve stal spolu se Zoltánem Demjánem prvním Čechoslovákem na vrcholu nejvyšší hory světa.

17. října 1988 - Při expedici na Mount Everest zahynuli čtyři českoslovenští horolezci Jaroslav Jaško, Peter Božík, Dušan Becík a Jozef Just, v té době výkvět slovenského horolezectví.

10. května 2006 - Při pokusu o zdolání čtvrtého nejvyššího himálajského vrcholu Lhoce (8516 metrů) zahynul Pavel Kalný.

16. května 2007 - Při výstupu na Mount Everest přišel o život Libor Kozák, jenž zemřel v táboře ve výšce 8300 metrů nad mořem.

8. srpna 2007 - Během cesty početné české výpravy na vrcholy Gašerbrum I a II zahynul Jiří Daněk.

27. dubna 2009 - Při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny zemřel Martin Minařík.

19. května 2009 - Při výstupu na Mount Everest zahynul Věslav Chrzaszcz, který chtěl spolu s Milanem Pěgřímkem zdolat nejvyšší horu světa bez kyslíkových přístrojů.

22. května 2012 - Při expedici na čtvrtou nejvyšší horu světa Lhoce zahynul Milan Sedláček.

31. července 2012 - Zuzana Hofmannová, která v 80. letech patřila ke světové špičce ženského horolezectví, vystoupila jako první Češka na 8047 metrů vysoký vrchol Broad Peaku. Při sestupu zahynula.

10. srpna 2013 - V Himálaji zemřel Zdeněk Hrubý, předseda Českého horolezeckého svazu. S Markem Holečkem se v Pákistánu pokoušeli o prvovýstup jihozápadní stěnou na Gašerbrum I.

21. října 2013 - V Nepálu se pohřešují dva členové české čtyřčlenné výpravy horolezců, kteří společně s dalšími dvěma kolegy lezli na sedmitisícovou horu Baruntse. Chtěli se pokusit o prvovýstup západní stěnou hory, jejíž vrchol leží v nadmořské výšce 7162 metrů, záchranáři našli jen jejich roztrhaný stan a osud horolezců je neznámý.

Vydáno pod