Limburský „biskup luxusu“ na koberečku u papeže Františka

Vatikán - Papež František udělil audienci německému biskupovi, který je ve vlasti ostře kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Franz Peter Tebartz-van Elst získal od médií přezdívku „papež luxusu“ a spekuluje se, že by kvůli okázalému životnímu stylu mohl přijít o svůj úřad. Navíc čelí policejnímu stíhaní za křivé svědectví. Papež, jenž klade důraz na pojetí skromné církve, jejímž cílem je starost o chudé a lidi na okraji společnosti, zatím o biskupově osudu nerozhodl.

Renovace limburské biskupské rezidence stála církev 31 milionů eur (asi 800 milionů korun). Podle tisku a kritiků stavby za toto prodražení mohou „speciální přání“ samotného biskupa, který si svou rezidenci luxusně zařídil a několikrát prý nechal předělat už hotové části, se kterými nebyl spokojen.

Vysoká částka vyvolala v Německu značnou pozornost. „Biskup nese část viny a měl by z toho vyvodit důsledky. V úřadu nemůže zůstat,“ myslí si Christoph Waldecker, věřící z Limburka.

Podvedený se cítí i člen dozorčí rady limburského biskupství Jochen Riebel. Tebartz Van-Elst prý léta lhal o skutečných výdajích. „Biskup je buď nebezpečný lhář, nebo nemocný člověk,“ poznamenal.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

A rozhořčeně podle německých médií reagoval na obří výdaje i papež František. Co si při pondělním setkání s Tebartzem-van Elstem řekli, zůstalo uzavřeno ve Vatikánských zdech. Němečtí kolegové limburského biskupa už ale otevřeně mluví o jeho odvolání.

Jenže biskup se zatím svého stolce údajně vzdát nechce a odvolat ho může jen papež. Ten chce nejdřív vidět zprávu kontrolní komise, která bude pracovat nejméně ještě několik týdnů.