Bombu ve Volgogradu mohl vyrobit manžel atentátnice

Moskva - Podomáckou zhotovenou bombu, kterou v ruském Volgogradu odpálila sebevražedná atentátnice, mohl zhotovit její manžel. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na zdroj z řad vyšetřovatelů atentátu. Při útoku zahynulo šest lidí i sama teroristka, kterou podle vyšetřovatelů byla třicetiletá Naida Achijalovová z Dagestánu. Zranění podle upřesněných údajů utrpělo 41 lidí.

Očití svědci výbuch popisují jako ohromnou ránu, která otřásla i projíždějícími auty. V autobuse, který vybuchl kolem půl třetí odpoledne tamního času, jeli převážně studenti. „Účastník banditského podsvětí Dmitrij Sokolov se vyznal ve výrobě improvizovaných bomb, dokonce podle předběžných poznatků mohl bomby odpalovat. Není vyloučeno, že nálož, která vybuchla v autobusu ve Volgogradu, je dílo jeho rukou,“ uvedl zdroj. Dodal rovněž, že po Sokolovovi se každopádně intenzivně pátrá. Ruská policie zároveň údajně identifikovala jeho dva komplice. Podle médií jde o hledané islamisty Ruslana Kazanbijeva a Kurbata Omarova. Jejich role ve volgogradském atentátu není jasná.

Achijalovová z Dagestánu byla manželkou či družkou Sokolova, označovaného i za pohlavára extremistické skupiny z dagestánské Machačkaly. Oba prý k islámu konvertovali poměrně nedávno. Média zprvu předpokládala, že atentátnice byla vdovou, podle jiné verze právě ona naverbovala Moskvana Sokolova do řad povstalců. Úřady prý už před rokem po dvojici vyhlásily pátrání.

Výbušné zařízení, které atentátnice v autobusu aktivovala, mělo podle zástupce vyšetřovatelů Vladimira Markina sílu 600 gramů trinitrotoluenu. K co nejničivějšímu účinku bylo doplněno různými kovovými předměty. Markin také sdělil, že pachatelka přijela do Volgogradu autobusem, který jel z dagestánské metropole Machačkaly do Moskvy. Policisté zjišťují, zda původním záměrem byl skutečně útok ve Volgogradu.

Podle informací, které agentuře RIA Novosti poskytly regionální úřady, výbuch zranil celkem 41 lidí, mezi nimiž je 14 dětí ve věku do 18 let a jedno ani ne dvouleté batole. Hospitalizováno muselo být 30 postižených, osm z nich je ve vážném stavu. Čtyři zraněné záchranáři přepravili letecky do nemocnic v Moskvě.

„Bohužel máme silné podezření, že šlo pouze o test před olympiádou v Soči. Teroristické skupiny se s přibližující se olympiádou budou čím dál víc snažit navodit atmosféru strachu a nejistoty,“ míní ředitel centra pro vyšetřování terorismu Alexej Muhkin.

Rusko se s radikálními islamisty, kteří na severním Kavkazu chtějí vybudovat islámský stát, potýká už roky. Ze základen ukrytých v horách podnikají útoky zejména proti místním bezpečnostním složkám, ale i proti politikům nebo veřejnosti.

Sokolov pochází ze sibiřského Krasnojarska a k radikální formě islámu se začal hlásit během vysokoškolských studií v Moskvě. Do dagestánské teroristické skupiny ho prý zverbovala jeho manželka Naida. Podle nepotvrzených informací byla smrtelně nemocná, trpěla zhoubnou chorobou kostí. Ruská policie vyhlásila pátrání po Sokolovovi už loni v létě, kdy se vytratil z vysokoškolských kolejí a zamířil na jih. Achijalovová si před činem zakoupila jízdenku na autobusové lince z dagestánské Machačkaly do Moskvy, kde zřejmě původně chtěla svůj čin uskutečnit. Proč vystoupila už ve Volgogradu, vyšetřovatelé zatím nezjistili.