Ředitelku obvinili z vraždy 23 dětí. Zabil je oběd s pesticidem

Dillí – Indická policie se domnívá, že za červencovou smrtí více než dvou desítek dětí stojí ředitelka školy a její manžel. Proti oběma bylo vzneseno nejméně pět obvinění včetně vraždy a pokusu o vraždu. Děti se otrávily pesticidem obsaženém ve školním obědě. Indická vláda poskytuje ve veřejných školách jídlo zdarma, aby zvýšila docházku dětí, hygienické podmínky jsou ale mnohdy velmi špatné.

Děti ve věku od čtyř do dvanácti let onemocněly 16. července krátce poté, co snědly oběd z čočky, brambor a rýže v základní škole v chudé vesnici východoindického státu Bihár.

Policie v pondělí potvrdila, že ředitelka Mína Déviová a její manžel Ardžun Rái byli oficiálně obviněni mimo jiné i z vraždy a pokusu o vraždu. Zatímco po otravě zprávy uváděly, že se pesticid do jídla nebo oleje použitého na vaření dostal nešťastnou náhodou, nyní policie tvrdí, že pár děti otrávil úmyslně.

Pár zakoupil pesticid pár dní před hromadnou otravou

Pesticid si koupili dva dny před tragédií a smrtící chemikálii měli uloženou ve stejné místnosti jako potřeby na vaření. Motiv jejich činu není znám. Policie už předala obvinění soudu a vyzvala ho, aby případ projednal ve zrychleném řízení.

Řada indických států se podílí na projektu boje proti podvýživě poskytováním obědů zdarma pro děti z chudých rodin. Podvýživou podle indické vlády trpí téměř polovina dětí v Indii. Programu využívá 120 milionů školáků a jedná se o jeden z největších výživových projektů na světě. Zahájen byl v jižní Indii, kde byl vnímán rovněž jako pobídka, aby rodiče posílali své potomky do školy. Vlády jednotlivých států samy rozhodují o jídelníčku s ohledem na místní tradice a dostupnost příslušných potravin.

Případy otravy jídlem ve školách jsou v Indii poměrně časté. Příčinou je nízká úroveň hygieny či špatná kvalita podávaných potravin. Tragédie v Biháru nicméně zatím nemá v rámci programu poskytování alespoň jednoho teplého jídla chudým indickým dětem obdoby. Rozhořčení vesničané vyšli společně se členy místních opozičních stran do ulice nedalekého města Chapra, házeli kameny na policejní stanici a zapalovali autobusy a policejní auta.