AI: USA možná páchají válečné zločiny. Drony zabily stovky civilistů

New York - Organizace Amnesty International se domnívá, že se Spojené státy prostřednictvím útoků bezpilotních letounů v Pákistánu dopustily válečných zločinů. Našly se totiž důkazy o smrti řady civilistů. Obhájci lidských práv chtějí hnát americké činitele k odpovědnosti za nezákonné zabíjení a volají po větší transparentnosti tajného programu, informoval o tom britský deník Telegraph. Bílý dům závěry zprávy odmítl s tím, že svými útoky bezpilotních letadel mezinárodní právo neporušuje.

Nová zpráva Amnesty International detailně popisuje, jak byli zabíjeni civilisté v Pákistánu, včetně osmašedesátileté babičky, která zemřela při práci na rodinném poli. Organizace varovala Spojené státy, že smrt některých civilistů může být považována za válečný zločin. Zároveň apelovala na Velkou Británii, aby nesdílela s Američany informace a prostředky, které by mohli při úderech využít.

„Tajemství obklopující tento program dává americké administrativě povolení zabíjet mimo dosah soudů nebo základních norem mezinárodního práva. Je načase, aby Spojené státy zadržely zodpovědné osoby,“ podotkl autor zprávy Mustafa Qadri. „Jak může dojít k nápravě, když Američané ani nepřiznají zodpovědnost za konkrétní údery?“ dodal Qadri.

Protest proti útokům bezpilotních letounů
Zdroj: ČTK/AP/B.K. Bangash

Zabíjíme teroristy, obhajují se Spojené státy

Amnesty přezkoumala všech 45 známých útoků bezpilotních letounů, jež se odehrály v Severním Vazíristánu v severozápadní části Pákistánu v období mezi lednem 2012 a srpnem letošního roku. Na rozdíl od oficiálních tvrzení, že při útoku zemřeli „teroristé“, aktivisté došli k závěru, že v řadě případů byli oběťmi lidé, kteří vůbec nepředstavovali hrozbu.

Třeba letos v červenci zemřelo při několika úderech na vesnici nedaleko hranic s Afghánistánem osmnáct dělníků včetně 14letého chlapce. Zrovna se prý chystali po pracovním dni na večeři. Zvláštní zpravodaj OSN zase minulý týden ve zprávě uvedl, že při podobných útocích v Pákistánu zemřelo celkem 400 civilistů. Takové číslo Američané nikdy veřejně nepřiznali.

  • Washingtonu se při útocích bezpilotních letadel podařilo usmrtit řadu členů extremistického hnutí Taliban a sítě al-Káida, nálety jsou ale v Pákistánu velmi citlivým tématem. Jejich kritici upozorňují především na vysoký počet civilních obětí a na to, že se tyto akce stávají motivací, aby se mladí muži připojili k teroristům.

USA zprávu AI odmítají

Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že se závěry zprávy důrazně nesouhlasí. Americké akce podle něj dodržují všechny relevantní zákony. Před schválením útoku musí být „takřka jisté“, že nebudou zasaženi civilisté, řekl s tím, že jiné protiteroristické metody by vedly k ještě vyššímu počtu zabitých civilistů. Americké údaje o počtu zabitých civilistů jsou podle něj odlišné od údajů nevládních organizací. „Americké protiteroristické operace jsou přesné, legální a účinné,“ řekl Carney.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf, který se ve středu sejde s Obamou, dnes ve Washingtonu řekl, že útoky amerických bezpilotních letadel jsou „velkými překážkami“ ve vztazích mezi oběma státy. Jejich používání nejen porušuje suverenitu Pákistánu, ale oslabuje také jeho boj s terorismem, dodal Šaríf.

Útoky dronů jedním z témat schůzky Obamy a Šarífa (zdroj: ČT24)
Vydáno pod