Saúdi se zlobí na USA kvůli Sýrii, Íránu a Palestině

Dauhá – Na protest proti nečinnosti Washingtonu vůči Sýrii a americké snaze o uvolnění vztahů s Íránem omezí Saúdská Arábie kontakty se Spojenými státy. Rijád jako autorita sunnitského islámu trvale poukazuje na mocenské motivy jednání šíitského Íránu a nesouhlas s americkou politikou v Sýrii dává najevo už delší dobu. Spojenci syrské opozice se mezitím v Londýně shodli, že syrský prezident Bašár Asad nemůže být v příští syrské vládě.

Saúdská Arábie je rozladěná světovou politikou vůči Blízkému východu obecně a odmítla kvůli tomu křeslo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. I o tom v pondělí hovořil americký ministr zahraničí John Kerry se svým saúdskoarabským protějškem princem Fajsalem ibn Abdal Azíz Saúdem, napjatou atmosféru mezi oběma zeměmi se ale zlepšit nepodařilo.

Velitel saúdskoarabské tajné služby princ Bandar bin Sultán před evropskými diplomaty řekl, že Washington selhal při řešení syrské krize a také izraelsko-palestinského konfliktu. Místo toho se prý snaží přiblížit Teheránu a nepřipojil se k Saúdské Arábii, která pomáhala vládě v Bahrajnu zvládnout tamní revoltu.

Bahrajnu vládne sunnitský klan Chalífů, ale většina obyvatel jsou šíité. Politické protesty podle vlády rozněcoval právě Írán, a to ve snaze pomoci bahrajnským šíitům. Saúdská Arábie vyslala do Bahrajnu vojáky, kteří pomáhali zvládnout demonstranty.

Syrská opozice pojede do Ženevy jedině v případě, že se bude jednat o Asadovi

Zástupci 11 zemí, jež trvale stojí za syrskou opozicí, se dnes v Londýně shodli, že syrský prezident Bašár Asad nemůže být v příští syrské vládě. Hlavním tématem jednání byla příprava mírové konference v Ženevě. Má se na ní najít politické řešení syrské krize a mezi účastníky mají být jak zástupci syrské vlády, tak opozice. Syrská opozice ale pojede do Ženevy jenom v případě, že se na konferenci bude jednat o odstoupení Asada. Opoziční šéf Ahmad Džarba na dnešním londýnském setkání vysvětlil, že by opozice ztratila důvěru Syřanů, kdyby ustoupila mezinárodnímu tlaku a vzdala se hlavního cíle povstání - tedy svržení Asada. Šéf britské diplomacie William Hague prohlásil, že v otázce Asadovy budoucí role se shodli všichni účastníci dnešního setkání.

V závěrečném prohlášení účastníků londýnského setkání se také uvádí, že „v Sýrii nebudou mít žádnou roli Asad ani jeho spolupracovníci, kteří mají krev na rukou“. „Je třeba vyrovnat účty za činy spáchané za tohoto konfliktu,“ stojí v textu.

V Ženevě se o Sýrii jednalo i loni, ale bez účasti aktérů syrského konfliktu. Konference se připravuje od května, avšak s potížemi. Opozice opakuje, že chce záruku, že Asad odstoupí. Damašek naopak hovoří o tom, že o příštím prezidentovi se rozhodne ve volbách. Ty se mají konat příští rok. Asad v pondělí večer uvedl, že si nemyslí, že jsou splněny podmínky pro konání mírové konference, a prohlásil, že je připraven kandidovat ve volbách.

Dnešní konference se kromě Británie účastní USA, Francie, Německo, Itálie, Turecko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar, Egypt a Jordánsko. Za koalici je přítomen Džarba a Mustafá Sabbagh. Ve skupině, které se říká Přátelé Sýrie, není zastoupeno Rusko, které ale spolu s USA usiluje o uspořádání ženevské konference. 

Komentář Ireny Kalhousové (zdroj: ČT24)