Případů blond holčiček odebraných romským rodičům přibývá

Atény/Dublin - Malá blonďatá dívka nalezená minulý týden ve středním Řecku u romského páru nepatří k žádnému z 610 dětí pohřešovaných Interpolem. Oznámila to dnes řecká policie. K obdobnému případu jako v Řecku teď došlo i v Irsku – policie v pondělí odebrala romské rodině v Dublinu blonďatou sedmiletou holčičku.

Policie na základě upozornění sousedů už nějakou dobu vyšetřovala romskou rodinu v Tallaghtu na jihu Dublinu. Policisté nakonec sedmiletou blonďatou dívku z rodiny odvedli. Rodiče tvrdí, že jde o jejich dítě, ale policisty neuspokojily předložené doklady, včetně rodného listu, podle něhož se dívka narodila v roce 2006 v dublinské nemocnici Coombe. Nemocnice údajně nemá záznamy o narození dítěte v den udaný v rodném listě.

Policie nikoho z rodiny zatím neobvinila. Podle serveru Sunday World bude možná provedena zkouška DNA, která by potvrdila nebo vyvrátila, zda je dívka biologickou dcerou romských rodičů.

Nalezená holčička
Zdroj: ČT24

Stopy Marie vedou k obchodníkům s dětmi

Řecká policie nyní pracuje na nejpravděpodobnější hypotéze, že dítě slyšící na jméno Maria mohlo uvíznout u romského páru poté, co řecké úřady rozbily v letech 2008 a 2010 síť obchodníků s dětmi. Šlo zejména o bulharské občany, kteří mířili do Řecka s cílem prodat malé děti k adopci. Policie nyní také prověřuje desítky případů zmizení dětí v nejméně čtyřech zemích, odkud by pravděpodobně mohla dívka pocházet. Jde o USA, Švédsko, Polsko a Francii.

Ačkoli původně média uváděla, že jsou Marii asi čtyři roky, nyní se má za to, že je starší. Odborníci po vyšetření chrupu odhadují, že jí je pět nebo šest let.

Žena, která se spolu s partnerem o dítě starala a úřady ji spolu s ním již poslaly do vazby pro obvinění z únosu, tvrdí, že dítě převzala od skutečné matky. Ta se údajně o dítě nebyla s to starat.

Řecká charitativní organizace, která se nyní o holčičku stará, obdržela už 8 000 telefonátů a také tisíce e-mailů, které by mohly vést k potenciálním příbuzným.

Po aféře kolem Marii řecká prokuratura dnes nařídila, aby byly prověřeny všechny rodné listy vydané od 1. ledna 2008. Reagovala tak na zprávy médií, že některé rodiny kvůli dávkám hlásí narození dítěte v různých regionech.