Jeden z požárů v Austrálii způsobili vojáci, krizový den nenastal

Sydney - Přes tři tisíce hasičů bojují v australském Novém Jižním Walesu s rozsáhlými požáry. Tamní úřady zavřely desítky škol. Bezprostřední nebezpečí ale lidem nehrozí. Obavy z katastrofálních lesních požárů, kterými hrozil dnešní den v oblasti australských Modrých hor nedaleko Sydney, se totiž nevyplnily. Většina evakuovaných občanů se tak může vrátit na noc domů. Po celém státě ale nadále řádí zhruba desítky požárů, řadu z nich nemají hasiči pod kontrolou. Jeden z největších požárů prý způsobila armáda.

Australští vyšetřovatelé uvedli, že za jeden z největší lesních požárů, který v současnosti v nejlidnatějším australském státě hoří, může australská armáda. Zmíněný požár u města Lithgow se prý vznítil minulou středu během cvičení, při němž vojáci používali výbušniny. Ministerstvo obrany odmítlo tvrzení vyšetřovatelů komentovat.

Úřady varovaly obyvatele oblasti před ohrožením majetků a životů a poradily jim, aby své domovy opustili. „Pokud ještě nemáte plán, pak vám jeden dám,“ prohlásil Michael Gallacher, který je ve vládě státu Nový Jižní Wales odpovědný za opatření pro krizové situace. „Nasedněte do auta, odjeďte do metropolitní oblasti (Sydney) a nechte hasiče, aby dělali, co mohou,“ dodal. „Je načase odejít,“ řekl na adresu lidí z Modrých hor také premiér státu Barry O'Farrell.

Požáry v Austrálii
Zdroj: AP/Paul Miller/ČTK

Modré hory jsou díky své členitosti a lesům oblíbeným víkendovým cílem mnoha obyvatel Sydney. Pro boj s ohněm je mimo jiné vyčleněno i 95 vrtulníků, ale silné větry o rychlosti dosahující až 80 kilometrů v hodině dnes zatím zabránily hasičům v jejich nasazení s vodními bombami. V noci na dnešek sice v oblasti mírně pršelo, to ale narušilo snahu hasičů vyvolávat protiohně, které by zabránily šíření požárů.

„Bylo nám řečeno, že plameny míří naším směrem, a to opravdu rychlým tempem. Sbalili jsme si nejdůležitější dokumenty, ale i fotky nebo šperky. Je to dost nepříjemný pocit,“ konstatoval jeden z evakuovaných obyvatel postižené oblasti.

Shane Fitzsimmons, požární komisař:

„Zatím to relativně zvládáme. Postupně se ale začínají objevovat zcela nová ohniska, především na okraji obvodů. V nové požáry se zatím neproměnila, což je pozitivní zpráva. Bohužel nám v některých případech nezbývá, než to pečlivě sledovat, čekat a hlavně doufat.“

Škody zřejmě přesáhnou 100 milionů dolarů

V nynějších požárech zemřel jeden muž, který při ochraně svého domu utrpěl infarkt. Živel už zničil přes dvě stovky domů. Australské pojišťovny zatím hlásí nároky na náhradu škod v částce asi 90 milionů dolarů, škody budou ale určitě narůstat.

V Austrálii dál zápasí hasiči s lesními požáry (zdroj: ČT24)

Úřady Nového Jižního Walesu doufají, že se vyhnou opakování „černé soboty“ z roku 2009, kdy požáry ve státě Victoria usmrtily 173 lidí a způsobily škody za 4,4 miliardy dolarů (asi 82 miliard korun).