Ve Švýcarsku se zřítila stíhačka F/A-18. Oba piloti asi zemřeli

Bern - V centrálním Švýcarsku se zřítil bojový stíhací letoun typu F/A-18 švýcarské armády. Patrně při nízkém letu narazil do skály. Oba piloti s největší pravděpodobností přišli o život.

Stíhačka podnikala spolu s dalším strojem cvičný let. Letoun amerického výrobce McDonnell Douglas se zřítil poblíž obce Alpnachstadt v kantonu Obwald kolem 13:30 SELČ. „Toto je černý den pro armádu a také pro letectvo,“ řekl velitel švýcarského letectva Aldo Schellenberg.

Stroj podle očitých svědků narazil při nízkém letu a za špatné viditelnosti do skalní stěny u hory Lopper. Počasí se zřejmě změnilo náhle; při startu z nedalekého vojenského letiště byly podle Schellenberga povětrnostní podmínky vyhovující. Pilot druhého letounu podnikl návratový manévr, jak je to při náhlé změně počasí obvyklé. Zda se o to pokoušel také pilot havarovaného stroje, není jasné.

Motor a další trosky z letounu byly roztroušeny po okolí hustě zalesněné oblasti. Na místě jsou záchranáři a místní železnice a silnice byly uzavřeny.

Více než třicítka stíhaček F/A-18 tvoří páteř švýcarského armádního letectva. Jeden stroj tohoto typu se zřítil v roce 1998 u lyžařského střediska Crans-Montana v kantonu Valais. Také tehdy přišli o život oba členové posádky. Po dnešní ztrátě dalšího stroje má švýcarská armáda k dispozici 32 letounů F/A-18.

Vydáno pod