Jako v béčkovém hororu: Anglickou školu zavřeli kvůli pavoukům

Londýn - Kvůli výskytu jedovatých pavouků byla dnes uzavřena střední škola v Lydney v hrabství Gloucestershire na jihozápadě Anglie. V areálu školy Dean Academy se objevilo několik exemplářů nejjedovatějšího pavouka žijícího v Británii, snovačky ostrovní. Ve škole pavouk zatím nikoho nekousl, zástupce ředitele ale oznámil rodičům, že školu na den uzavře a nechá budovy vystříkat přípravkem pro hubení pavouků.

Pavouk je příbuzným známé černé vdovy a v Británii se mu říká „falešná černá vdova“. Je však mnohem méně nebezpečný, po jeho kousnutí hrozí podle odborníků obvykle jen otok. Stejně tak biolog David Haigh uvedl, že kousnutí tímto pavoukem by byla „velká smůla“, protože se prý pohybuje pomalu a není agresivní. I tak má ale nejsilnější jed z pavouků žijících v Británii. Navíc se o něm v poslední době hodně píše, protože se začal rozšiřovat po celé Británii, zřejmě v důsledku klimatických změn.

Není známo, že by pavouk někoho usmrtil. Namále měl ale 66letý John Catlin z Kentu, o jehož případu v těchto dnech informoval britský tisk. Catlin bojoval o život, když jej falešná černá vdova kousla do prstu nohy, a hrozila mu dokonce amputace. Z pavoučího útoku se nakonec vzpamatovával rok a stále mu dělá problémy chodit.