Syrští snajpři míří těhotným ženám na břicho

Damašek – Více než dva roky trvající válka v Sýrii zbořila další hrůzné tabu. Odstřelovači si totiž v zemi záměrně berou na mušku těhotné ženy. Míří na břicho, aby zabili nenarozené dítě. Děsivé svědectví přinesl britský chirurg David Nott, který oblast navštívil s humanitární nadací Syria Relief.

Nott dostal od kolegů z prestižní londýnské nemocnice přezdívku Indiana Jones medicíny. Lékař pravidelně jezdí do války. Nott tam pomáhá skalpelem nevinným obětem. Právě se vrátil ze severní Sýrie. O tom, co zažil, nedokáže mlčet. „Tady vidíte průstřel. Z jedné strany dělohy na druhou. Dítě dostalo zásah přímo uprostřed,“ konstatoval britský chirurg.

Odstřelovači mezi sebou prý soutěží

Střelba na nenarozené plody je specialitou syrských snajprů. Dítě doktor zachránit nemohl, matka ale přežila. Čím vyšší je stupeň těhotenství, tím větší riziko. Doktor Nott měl na stole denně kolem dvaceti lidí – žen a dětí. Podle prvního zranění poznal, jaké rány ho celý den čekají. „Jeden den nám přivezli patnáct šestnáct postřelených. Z toho 8 nebo 9 mělo zásah jenom nalevo v tříslech. Následující den totéž, ale mířili do pravého třísla. Jsem přesvědčen, že mezi sebou soutěžili,“ poznamenal Nott.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chirurg od místních zaslechl, že odstřelovači za zásah dostávali dárky – třeba krabičku cigaret. V největším syrském městě Aleppu přitom lidi denně riskují život, když kličkují v palbě odstřelovačů. Ti, co bydlí v polovině, kterou ovládá režim prezidenta Bašára Asada, mají nedostatek jídla.

Situace v Sýrii je pro civilisty horší než kdysi v Bosně

Situace připomíná jiný konflikt, a to Bosnu před dvaceti lety. Tehdy ale - na rozdíl od Sýrie - humanitární koridory OSN poskytovaly odříznutým lidem aspoň nějakou jistotu. Doktor Nott tam byl. „Bylo nádherné spatřit náklaďáky s logem UNHCR. Věděli jste, že jsou plné potravin, každodenních potřeb a lékařského vybavení. Chtěl bych, aby se to znovu uskutečnilo i v Sýrii,“ podotkl Nott.

Problém se zásobováním hlásí i Damašek. Syrská armáda zablokovala dvě trasy, jimiž opozice zásobovala své členy na východních předměstích Damašku. Opoziční aktivisté citovaní agenturou Reuters oznámili, že do oblasti východní Ghúty se už několik dní nedostaly zásoby potravin. Právě tato oblast byla cílem srpnového chemického útoku, který opozice a její spojenci připisují vládě. Ta z něj naopak viní opozici.

Vojsko upevňuje blokádu kolem Ghúty asi týden. Tamní obyvatelé se obávají, že je stihne osud lidí obývajících předměstí západně od metropole. Tam prý panuje hlad a lékaři odtud hlásí několik případů úmrtí a vážného onemocnění z podvýživy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pomoc civilistům má být na pořadu listopadové konference o Sýrii Ženeva 2. Má se na ní najít politické řešení syrské krize a mezi účastníky mají být jak zástupci syrské vlády, tak opozice. Syrská opozice ale pojede do Ženevy jenom v případě, že se na konferenci bude jednat o odstoupení Asada. Opoziční šéf Ahmad Džarba na londýnském setkání vysvětlil, že by opozice ztratila důvěru Syřanů, kdyby ustoupila mezinárodnímu tlaku a vzdala se hlavního cíle povstání - tedy svržení Asada.

Šéf britské diplomacie William Hague prohlásil, že v otázce Asadovy budoucí role se shodli všichni účastníci setkání. Verdikt zní, že syrský prezident nemůže být v příští syrské vládě. Asad přitom před pár dny v rozhovoru pro libanonskou televizi uvedl, že zvažuje kandidaturu na post hlavy státu. Podle něj není důvod, proč by se o post znovu neucházel. Jeho rodina vládne v zemi přes čtyřicet let.

  • Přes dva roky trvající občanská válka si už vyžádala přes 100 tisíc životů a vyhnala ze země více než dva miliony lidí. Podle agentury AFP se jedná o největší exodus lidí za celá desetiletí.
Vzpomínky lékaře na Sýrii (zdroj: ČT24)