V den výročí povstání vyšli Maďaři znovu do ulic – kvůli Orbánovi

Budapešť – Statisíce Maďarů dnes v ulicích metropole oslavovaly výročí protikomunistického a protisovětského povstání z roku 1956. Většina demonstrantů zároveň vyjadřovala podporu vládě premiéra Viktora Orbána. Ten své stoupence vyzval k mobilizaci pro novou bitvu proti následovníkům komunistů.

Dnešní akce měla být příležitostí ke změření sil mezi tábory stoupenců a odpůrců konzervativního Orbána. Manifestace u příležitosti státního svátku se konaly půl roku před parlamentními volbami, takže šlo i o test zejména pro strany levicové opozice. Těm se zatím nedařilo sjednotit kvůli vnitřním rozbrojům. Dnes se ale poprvé rozhodly demonstrovat společně pod heslem „Svoboda nás sjednocuje“ proti Orbánově vládě, kterou obviňují z autoritářství.

Orbán bez toho, že by přímo jmenoval některé z levicových stran, uvedl, že jestliže se opět ujmou moci, země se znovu dostane do područí „zahraničních dobyvatelů“. „Nemůžete si myslet, že vláda tento boj vyhraje bez vás a místo vás,“ prohlásil před svými stoupenci maďarský premiér a vyzval přítomné, aby bránili politiku jeho kabinetu.  

Viktor Orbán během projevu v centru Budapešti
Zdroj: ČTK/MTI/Tamas Kovacs

Naplánovány byly dvě paralelní demonstrace, které začaly ve dvě hodiny odpoledne. Fórum občanského sdružení (COF), které je nevládní organizací blízkou Orbánovu kabinetu, pořádalo „Pochod míru“, který vedl na náměstí Hrdinů v centru Budapešti. Právě tam následně premiér pronesl svůj projev. Nemluvil ale jen o blížících se volbách, hovořil rovněž o událostech roku 1956. Jak uvedl, celý svobodný svět si Maďarů cení za to, co v roce 1956 udělali, za to, že se otevřeně postavili komunistům. „Sláva hrdinům!“ prohlásil Orbán.

Účastníci protivládní demonstrace se setkali před impozantní budovou technické univerzity na jihu maďarské metropole, bylo jich však mnohem méně. Jejich shromáždění se zúčastnilo jen asi 15 000 až 20 000 lidí.