Šaríf vyzval Obamu, aby USA zastavily útoky bezpilotních letadel

Islámábád - Pákistánský premiér Naváz Šaríf dnes znovu důrazně vyzval Spojené státy, aby skoncovaly s útoky bezpilotních letadel v Pákistánu. Předseda pákistánské vlády to sdělil novinářům po besedě s prezidentem USA Barackem Obamou v Bílém domě. „Zdůraznil jsem nutnost s těmito akcemi skončit,“ řekl Šaríf.

Obama po jednání prohlásil, že nehodlá dopustit, aby „bezpečnostní operace“ byly zdrojem napětí mezi oběma zeměmi. Boj proti terorismu je podle šéfa Bílého domu výzvou a není snadný. Prezident poznamenal, že předmětem jeho diskuse se Šarífem byly bezpečnostní otázky a způsob, jakým USA a Pákistán budou v této oblasti v budoucnu spolupracovat. Předmětem jednání byly podle obou politiků i vztahy Pákistánu s jeho regionálním soupeřem Indií, otázka Kašmíru a situace v Afghánistánu.

Šaríf se v pondělí ve Washingtonu setkal s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. „Měli jsme o čem mluvit, vztahy s Pákistánem nemohou být důležitější,“ řekl Kerry po setkání. Pákistán je podle něj „demokracií, která tvrdě pracuje na řešení ekonomických potíží a terorismu, a je velmi důležitá pro stabilitu v regionu“.

Američtí činitelé dali najevo, že Obamova vláda se chystá Pákistánu poskytnout vojenskou a hospodářskou pomoc v sumě přes 1,6 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard Kč), aby zlepšila vztahy s Islámábádem. Ty se za Obamy zhoršily kvůli četným útokům amerických bezpilotních letounů na cíle v Pákistánu a po zátahu z roku 2011, kdy americká speciální jednotka v Pákistánu zabila vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina.