Matkou Marie může být Romka z Bulharska. Prodala ji?

Atény - Řecká policie je možná na stopě rodičů dívky nalezené v řeckém romském táboře. Malá blonďatá dívenka pojmenovaná Maria je zřejmě dcerou jiného romského páru žijícího v Bulharsku. Manžele Sašu Rusevovou a Atanase Ruseva již vyslechla bulharská policie, zároveň se čeká na výsledky testů DNA. Ženu rovněž začali vyšetřovat kvůli podezření, že své dítě prodala. Pár má ještě dalších sedm až deset dětí, z nichž dvě jsou rovněž blonďaté a modrooké jako Maria. Irsko mezitím řeší případ, kdy policie dvěma romským rodinám na různých místech země odebrala světlovlasé děti s podezřením, že jsou unesené. Nakonec se ale ukázalo, že jsou skutečně jejich vlastní.

Rusevovi žijí v malém městečku Nikolaevo ve středním Bulharsku. Biologická matka dívky prý svou dceru poznala podle fotografií v televizi a uvědomila si, že ji chce zpět. Maria se narodila v Řecku, uvedl její údajný bulharský strýc a řekl, že její rodiče pomáhali při sklizni oliv a pomerančů. Když se ale chtěli vrátit zpátky do Bulharska, neměli pro ni potřebné dokumenty, proto ji v zemi nechali. Podle jiných informací ale spíše neměli peníze na to, aby se o ni starali. Nejstarší syn rodiny Rusevových pro televizní stanici bTV uvedl, že za miminko jeho rodiče dostali peníze, to Rusevová odmítá. Mluví se prý o částce 500 leva (přes 6 500 Kč).

Saša Rusevová, údajná matka Marie:

„Nevím, jestli je moje, nebo není. Měli jsme dítě. Nechali jsme ho v Řecku, protože jsem ho neměla čím nakrmit. Nevzala jsem si žádné peníze.“

Bulharští policisté již ženu začali vyšetřovat kvůli podezření, že prodala své dítě v roce 2009 v Řecku. Jestliže by soud shledal Rusevovou vinnou, hrozí jí trest až šest let vězení a pokuta 15 tisíc leva (necelých 200 tisíc Kč).

Bulharka dívku údajně porodila v nemocnici ve městě Lamia, které se nachází asi hodinu cesty od romského tábora, kde Marii minulý týden objevili. Podle nemocničních záznamů se miminko paní Rusevové narodilo 31. ledna 2009. Stejný den hlásil jako datum narození i romský pár v Řecku, který měl dívku u sebe.

Nalezená holčička
Zdroj: ČT24

Řecký pár byl již obviněn z únosu a nyní je ve vazbě. Varianta, že matkou dívky je výše zmíněná Bulharka, nicméně potvrzuje jejich výpověď, že dítě získali od skutečné matky, která se o ně nemohla starat.

Irská policie vrátila blond děti jejich pravým rodičům romského původu

Irská policie vrátila romským rodičům dvě blonďaté děti, které jim úřady odebraly kvůli podezření z únosu či obchodování s dětmi. Do dvou rodin rumunských Romů se děti vrátily poté, co analýza DNA jednoznačně potvrdila, že tam jako biologičtí potomci patří.

Policie po upozornění sousedů a delším vyšetřování odebrala sedmiletou dívku a dvouletého chlapce romským rodinám v Dublinu a ve městě Athlone v centrálním Irsku. Rodiče protestovali, že jde o jejich děti, ale policisty neuspokojily ani předložené doklady.

Případ vyvolal živé diskuse v irských médiích a stížnosti na údajně rasistické jednání policistů. Ministr spravedlnosti Alan Shatter nad urovnáním citlivé kauzy vyjádřil uspokojení. „Musíme si uvědomit, jak politováníhodným utrpením prošly obě rodiny i jejich děti,“ řekl irským novinářům. Obě děti měly světlé vlasy a modré oči, což vyvolalo podezření policistů. Dublinské policejní velitelství musí nyní sepsat podrobnou zprávu, jak k neoprávněnému odebrání dětí došlo.  

Irští Romové mají strach

Romové v Irsku po kauze sedmileté holčičky z Dublinu a dvouletého chlapečka z druhého konce země přiznávají, že mají strach. „Před pár roky nám nadávali do zlodějů, teď říkají, že jsme únosci dětí,“ stěžuje si Angelo Merjan, Rom žijící v Irsku. „Kritizujeme ty preventivní zásahy na základě vzhledu malých dětí. Pokládáme to za velmi nebezpečné, hraničí to s posuzováním podle rasy,“ dodává Siobhan Curranová z organizace na pomoc Romům Pavee Point.

Úřady ale strážníky brání - razantní odebrání dětí pokládají za nešťastné, ale dobře míněné. V Irsku přitom jde o citlivé téma. Nejen kvůli rasismu, ale také událostem od třicátých do sedmdesátých let, kdy byly údajně nezpůsobilým matkám odebíráni kojenci a děti byly zneužívány ve státních a církevních ústavech. Soudní dohry trvají dodnes a vůči institucím přežívá nedůvěra - i mezi mnoha Iry.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod