Americká policie zastřelila hocha s puškou z hračkářství

Los Angeles - Policisté v kalifornském městě Santa Rosa zastřelili třináctiletého chlapce, který nesl hračku v podobě útočné pušky do kamarádova domu. Strážci zákona se domnívali, že hoch je ozbrojen skutečnou zbraní. Podle svědků ho prý ale ani nevyzvali, aby zbraň odložil.

Incident se odehrál v úterý, tedy den poté, co dvanáctiletý student ve škole ve městě Sparks v americkém státě Nevada zastřelil učitele matematiky, zranil dva další žáky a pak spáchal sebevraždu.

„Není správné, co udělali mému chlapci,“ prohlásil otec zastřeleného hocha. Jeho syn, Andy Lopez, nesl kamarádovi jeho plastovou pušku na kuličky, kterou si u něj nechal o víkendu. Zbraň bohužel vypadala jako útočná puška AK-47, tedy známý kalašnikov.

Vyšetřování na místě činu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Conner Jay

Vyzvala policie chlapce k odložení zbraně?

Poručík Paul Henry, který neštěstí vyšetřuje, uvedl, že dva šerifovi zástupci hlídkovali na ulici poblíž chlapcova domova, když jej uviděli kráčet s předmětem, který vypadal jako puška, v levé ruce. Hlídka dvakrát zvolala „Odlož zbraň!“ „(Chlapec) se otočil směrem k hlídce, přičemž hlaveň zbraně se zdvihla proti hlídce,“ uvedl Henry. Policisté zahájili palbu a chlapce zastřelili.

Svědek události ovšem tvrdí, že policie chlapce nevyzvala, aby zbraň odložil. „Nic takového sem neslyšel a to jsem byl necelý dvacet metrů od nich. Zastavil jsem se, když jsem slyšel, co se děje,“ tvrdí Ismail Mondragan.

„Byla to tragická událost. Tragická pro chlapcovu rodinu, naši obec a pro šerifovy zástupce,“ řekl poručík. Na místě neštěstí se objevily svíčky, plyšoví medvídci a květiny. Oba šerifovi zástupci byli po dobu vyšetřování postaveni mimo službu. Šerif Steve Freitas slíbil pečlivé a transparentní vyšetření celé tragédie. „Jako otec dvou chlapců v podobném věku si ani nedokážu představit utrpení pozůstalých,“ řekl.

Ve městě Santa Rosa je to letos už čtvrtý takový incident, kdy policie někoho zastřelila. Místní se proto ptají, jestli strážníci nejsou nebezpečnější než ti, před kterými je mají chránit.

Americká policie zastřelila chlapce s hračkou (zdroj: ČT24)