Uprchlý severokorejský vězeň promluvil o prožitých hrůzách

Londýn – Uprchlý vězeň severokorejského režimu Song Džu Kim, který dnes žije v Londýně a spolupracuje s OSN, otevřeně hovoří o tom, co prožil v severokorejském vězení. Žil v jedné cele se čtyřiceti lidmi, jeho matka zemřela přivázaná k posteli. Z jeho svědectví o místě, kde člověk přestává být člověkem, běhá mráz po zádech.

„Severokorejští dozorci nám říkali, že jakmile se dostaneme do tohoto vězení, nejsme už lidi, ale zvířata. A musíme se proto jako zvířata plazit,“ popisuje otřesné zážitky Song Džu Kim. Je jedním z mála lidí, kterým se podařilo ze severokorejského pekla uprchnout.

Přitom jediná cesta, která mohla vězně z nelidských podmínek vysvobodit, byla smrt. A ve věznicích o ni rozhodně nebyla nouze. „Existují důkazy o tělech, která vězni ve velkých kárách vozili ke spálení do kotlů, a důkazy dalších nelidských podmínek. Existuje mnoho důkazů a svědectví nemají konce,“ tvrdí soudce australského nejvyššího soudu Michael Kirby.

Song Džu Kim se snažil najít i jiný způsob, jak se z věznice dostat. Vyšlo mu to až na čtvrtý pokus. Musel se prodrat ledovou vodou až k odpadu, ale nakonec se dostal až na druhou stranu do Číny.

Podle odhadů mezinárodních organizací živoří v severokorejských věznicích a táborech 150 až 200 tisíc lidí. Většina z nich ani neví, proč byla potrestána. Letos se Severní Korea zavázala, že zruší nechvalně známý tábor 22. Satelitní snímky, ale ukazují, že svůj slib nedodržela.

Vězeň vypráví o hrůzách ve věznicích v KLDR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod