V Sýrii a okolí se mění zajatci a rukojmí - málo přehledně, ale úspěšně

Damašek – Dvaašedesát zadržovaných žen propustily v minulých dvou dnech syrské úřady v rámci třístranné výměny zajatců a rukojmích. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně upřesnila, že vláda prezidenta Bašára Asada propustila ženy v rámci výměny dojednané Katarem, Tureckem a Palestinci. Opozice nicméně tvrdí, že syrský režim zadržuje několik desítek tisíc lidí; žádá osvobození nejméně dvou stovek žen.

Ujednání o výměně zajatců bylo jedním z nejvýznamnějších v Sýrii, v níž soupeřící strany zpravidla jakékoli dohody odmítají. Výměna začala 18. října, kdy povstalci pustili na svobodu devět libanonských mužů zadržovaných půldruhého roku. Podle opozice to byli členové hnutí Hizballáh, které bojuje proti opozici po boku syrských vojáků. Příbuzní zajatců celou dobu tvrdili, že to byli šíitští poutníci, kteří se přes Sýrii vraceli od svatyní v Íránu.

V Libanonu po vydání skupiny Libanonců propustili dva turecké piloty zajaté v srpnu. Zajali je příbuzní Libanonců zadržených v Sýrii, aby je mohli za své blízké vyměnit. Povstalci, kteří Libanonce zadržovali na severu Sýrie, pak na dohodu o výměně přistoupili s tím, že režim propustí 200 vězněných žen. Součástí dohody je možná také propuštění mladé blogerky Tal Malúhíové. Ta je vnučkou někdejšího člena vlády a ve vězení je od roku 2009, kdy jí ještě nebylo ani 20 let. Provinila se tehdy kritikou vlády.

Syrská válka, která začala politickými protesty na jaře 2011, má nyní na kontě přes 110 000 mrtvých a více než šest milionů uprchlíků. Z nich přes dva miliony jsou v sousedních zemích, zbytek je na útěku v Sýrii.

K případům únosů dnes přibyla kauza ruského inženýra, o níž informovaly ruské sdělovací prostředky. Povstalci prý unesli Sergeje Gorbunova, který na videonahrávce prosí ruské a syrské úřady, aby jej přes Mezinárodní červený kříž vyměnili za občana Saúdské Arábie, zajatého vládními vojsky ve městě Hamá. Gorbunov na nahrávce řekl, že se k němu zatím chovají únosci dobře. Dali si prý ale pětidenní lhůtu a pak mu hrozí zabitím. Radikální islamisté podle listu Kommersant tento měsíc v Sýrii už zajali jiného Rusa, cestovatele Konstantina Žuravljova, kterého označili za „ruského špiona“.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Část Damašku už svítí

Do části Damašku se dnes vrátila elektřina, jejíž vypnutí ve středu večer uvrhlo hlavní město a další části země do temnot. Úřady podle státních médií slibují plně obnovit dodávky elektřiny po celé zemi během 48 hodin. Výpadek prý zavinil útok rebelů na plynovod zásobující palivem elektrárnu v jižní části země.