Skončila Maddie ve spárech pedofilního gangu?

Lisabon - Portugalsko obnovilo pátrání po ztracené britské holčičce Maddie McCannové. Případ byl znovu otevřen díky novým stopám, k nimž se dostala tamní policie. Portugalský list Correio da Manha uvedl, že se policisté domnívají, že se dívenka stala obětí únosu zorganizovaného jistou pedofilní sítí. Ministerstvo spravedlnosti to ale odmítlo komentovat.

Speciální policejní tým od loňska přezkoumával okolnosti v místě zmizení dívenky v Praia da Luz. Mluvčí úřadu generálního prokurátora prohlásila, že neví, jaké stopy policie objevila ani jak jsou významné. „I kdybych je znala, stejně bych to nemohla prozradit,“ konstatovala mluvčí s tím, že se ale zcela jistě jedná o akci, která je ospravedlnitelná.

Portugalské úřady zastavily v roce 2008 pátrání po více jak ročním vyšetřování, které provázely rozpory včetně obvinění rodičů dívky, kterým se ale poté podařilo očistit. Británie po dvouletém zkoumání případu letos v létě zahájila vlastní vyšetřování a požádala portugalskou justici o spolupráci.

Rodiče Maddie neztrácejí naději

Rodiče Maddie - Kate a Gerry McCannovi - vyjádřili naději, že by obnovení pátrání v Portugalsku mohlo vést k nalezení jejich dcery. „Jsme velmi potěšeni, že bylo v Portugalsku opět zahájeno vyšetřování. Doufáme, že to povede k dopadení člověka, který je zodpovědný za tento zločin. Žádáme média, aby pečlivě zvážila, jak budou o případu psát, aby nenarušila integritu vyšetřování a bezpečnost Maddie,“ prohlásili rodiče.

Portréty muže, který by mohl pomoci vyřešit zmizení Maddie
Zdroj: ČTK/AP/Metropolitan police

Britská policie nedávno vydala nové policejní portréty muže, kterého svědkové v den únosu, 3. května 2007, viděli v blízkosti hotelového komplexu, odkud dívka zmizela. Policie uvedla, že je „nanejvýš důležité“ ho najít. Hledanému je mezi 20 a 40 lety a je střední postavy. Podle britské policie by mohl poskytnout klíč k vyřešení případu.

Čtyřletá McCannová zmizela, když spala v pokoji turistického komplexu v Praia da Luz, zatímco její rodiče jen několik desítek metrů daleko večeřeli. Portugalská policie původně označila za podezřelé rodiče Madeleine, žádná formální obvinění proti nim ale nevznesla a poté případ odložila ad acta. McCannovi jakákoliv obvinění vždy ostře odmítali a tvrdili, že dívku někdo unesl.

Maddie před zmizením a jak by mohla vypadat dnes (vpravo)
Zdroj: ISIFA/Rex Features a Terry Blythe

Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. BBC nedávno odvysílala rekonstrukci osudného dne. Z ní vyplynulo, že Kate McCannová se zřejmě s únoscem své dcery minula doslova jen o několik sekund.

McCannovi podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, fotbalista David Beckham či tehdejší papež Benedikt XVI.

Z ložnice, kde spala se svými sourozenci, zmizela Maddie devět dní před svými čtvrtými narozeninami; dnes by jí bylo devět let.