Na Halloween jen politicky korektně, mládeži!

Denver - K politické korektnosti při volbě halloweenského kostýmu vyzývá studenty v těchto dnech několik amerických univerzit. Mají se prý vyhýbat převlekům za indiány, kovboje, lidi v sombreru, gejši, venkovany a podobně – aby neurazili cítění příslušníků menšin.

„Převléknout se za příslušníka jiné kultury – ať už se záměrem působit legračně, nebo aniž byste byli vedeni snahou je zesměšnit - může vést k nepřesnému a urážlivému zobrazení těchto kultur,“ píše svým studentům v oficiálním dokumentu University of Colorado Boulder. Mají si prý uvědomit, jaký dopad by takové kostýmy mohly mít. Studentstvo se prý má také vyhnout pořádání večírků zaměřených tematicky na ghetta, americký venkov nebo cokoliv, co by nějak zesměšňovalo chudobu.

Výzva se týká kostýmů, které zobrazují národnostní menšiny (indiáni nebo kdokoliv v sombreru), kladou přílišný důraz na sexuální aspekt některých kultur (gejša nebo indiánská squaw), karikují chudobu nebo trestnou činnost nebo reprezentují nějaký vulgární stereotyp – jako jsou třeba kovbojové.

K politické korektnosti při volbě halloweenského kostýmu byly vyzváni i studenti univerzity v Minnesotě. „Uvědomte si, prosím, že některé kostýmy nevhodně živí rasové, kulturní a genderové stereotypy,“ píše se v dokumentu studentům.

Tento krok přichází v době, kdy v USA sílí tlak na slavný tým amerického fotbalu Washington Redskins, aby si změnil jméno. K této kampani se připojil tento měsíc i prezident Barack Obama. Název „Rudoši“ totiž podle kritiků uráží domorodé americké obyvatelstvo, píše Daily Telegraph.

Vydáno pod