Bulhary má před uprchlíky ochránit třímetrový plot

Sofia – Tři metry vysoký plot má do budoucna stát na bulharsko-tureckých hranicích. Bulhaři tak bojují s přílivem nelegálních uprchlíků, kteří do země přicházejí hlavně ze Sýrie, kde zuří občanská válka. Podle serveru novinite.com pracují na stavbě bariéry bulharští vojáci. Příkaz k zahájení stavby vydal ministr obrany Angel Najdenov.

O návrhu na výstavbu plotu rozhodla tento týden na svém mimořádném jednání vláda Plamena Orešarského. Bulharsku se v posledních týdnech nedaří příliv imigrantů zvládat. Proto se kabinet shodl, že je potřeba přijmout veškerá možná opatření, která povedou ke zpřísnění kontroly hranic.

Na plot půjdou v přepočtu desítky milionů korun

Plot by měl být dlouhý třicet kilometrů a vzniká u obce Lesovo v pohoří Strandža na jihovýchodě země. Právě tudy údajně proniká do Bulharska až 85 procent ilegálních migrantů. Výstavba plotu bude stát pět milionů leva (65,6 milionu korun). Na zbylé části hranice by mělo být umístěno modernější monitorovací zařízení.

Děti
Zdroj: ČTK/AP/Lyon Santiago

Oblast pohoří Strandža se obtížně střeží kvůli hustým lesům. Proto si uprchlíci vybírají právě tuto zónu. Oblast kolem hlavního bulharsko-tureckého přechodu Kapitan-Andreevo je totiž dobře chráněna moderním zařízením, které financovala Evropská unie.

Podle posledních údajů proniklo do země od začátku roku už 8 tisíc ilegálních přistěhovalců. Zhruba 70 procent z nich jsou Syřané.