Češi vybírají nové poslance ve volebních místnostech po celém světě

New York/Brusel - Stejně jako v České republice hlasují v předčasných parlamentních volbách i Češi v zahraničí. Již ve čtvrtek se kvůli časovému posunu začalo hlasovat na americkém kontinentě, dnes volební štafeta dorazila do Evropy. Tradičně vysokou účast hlásí Bratislava, velký zájem voličů zaznamenala i některá města v USA. Češi volili i v Austrálii a Asii, kde své hlasy hodili například i členové České filharmonie. V Afghánistánu zase hlasovali čeští vojáci. Lidé můžou vybírat poslance celkem na 104 místech ve světě z kandidátů Středočeského kraje.

Jednotlivé volební komise v zahraničí jsou jmenovány velvyslancem, z praktických důvodů podle mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Johany Grohové se jedná o pracovníky zastupitelského úřadu. Seznamy voličů jsou nejpočetnější v Bruselu, v Bratislavě nebo v Paříži, kde dlouhodobě žije více českých občanů.

Na Slovensku na otevření volební místnosti na ambasádě v Bratislavě čekalo několik desítek voličů. Do voleb se předem zaregistrovalo 460 krajanů. Bratislavská volební místnost je jediným místem, kde Češi na Slovensku mohou během dneška a soboty odevzdat svůj hlas v předčasných volbách. Za první dvě a půl hodiny od zahájení předčasných voleb do Poslanecké sněmovny zde odvolilo na dvě stě Čechů, většina s voličským průkazem.

Zájem Čechů v Německu o volby do Sněmovny překonává lednové prezidentské volby. V Berlíně a v Düsseldorfu jen za první den voleb odevzdalo svůj hlas víc lidí než v lednu, vysoká účast je i v Mnichově a v Drážďanech. „Za dnešní den přišlo 268 voličů. To je víc, než kolik bylo za oba dva dny druhého kola prezidentských voleb,“ řekla konzulka a předsedkyně berlínské volební komise Markéta Meissnerová. Podle ní se už po zahájení hlasování vytvořila před volební místností fronta lidí, k žádnému problému, který by narušil průběh voleb, ale nedošlo.

Volební místnost se otevřela také v Bruselu, sídle evropských institucí. „Prakticky očekáváme účast přibližně 600 voličů. Podobná byla i účast v prvním kole prezidentských voleb v lednu tohoto roku,“ řekla Hana Pešková z konzulárního úseku velvyslanectví. Na voličském seznamu je zapsáno 733 občanů. Na základě zkušenosti lze prý očekávat, že hlasovat přijde okolo 400 z nich. Přibližně 200 lidí by - pokud se bude opakovat situace ze starších voleb - mohlo dorazit s voličským průkazem, odhadla Pešková. Okolo 18:00 už svůj hlas odevzdalo přibližně 150 zájemců.

Čeští voliči mohou kromě v Rusku volit na třech místech, kromě Moskvy ještě v Jekatěrinburku a Petrohradu. Například herci činohry Národního divadla volí právě v Moskvě. Soubor hostuje v ruské metropoli, kam přivezl dvě představení. První kroky přímo z letiště tak vedly rovnou do hlasovací místnosti na české ambasádě.

Volební místnosti v Americe se ještě otevřou

O volby byl nečekaný zájem i v Americe. Jen v New Yorku už odevzdalo svůj hlas za první den voleb celkem 105 Čechů, přičemž téměř polovina přišla s voličským průkazem, protože nebyli místní. Podle tamního generálního konzula Martina Dvořáka je volební účast zatím jen o deset procent nižší než při nedávných prezidentských volbách.

V Chicagu dosud využilo svého volebního práva 38 českých občanů. Jen šest lidí zde hlasovalo na voličský průkaz. Podle odhadu konzulky Milany Ličkové by mohlo přijít k českým volbám ve třetím nejlidnatějším městě USA na 70 lidí, což by byla nadpoloviční většina krajanů zapsaných na voličském seznamu.

Bývalá krasobruslařka Ája Vrzáňová odvolila v New Yorku
Zdroj: Fučík Zdeněk/ČTK

Slabší je dosavadní volební účast v kanadském Torontu, kde je na voličském seznamu zapsáno kolem 330 Čechů, z nichž během prvního volebního dne přišlo jen 33. Podle tamějšího konzula Petra Pospíšila to však je srovnatelné s prvním kolem prezidentské volby. Dnes Pospíšil očekává podobný zájem o volby.

Volí se i v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Konzul Milan Frola uvedl, že zatím tam odvolilo dohromady 16 lidí ze stovky zapsaných na voličském seznamu. Frola předpokládá, že hlavním volebním dnem bude zřejmě dnešek.

Také v brazilském hlavním městě Brasília volili jen jednotlivci. Ve čtvrtek tam odvolilo osm lidí z 24 zapsaných. Zhruba stejný počet voličů očekává tamní konzul Viktor Dolista také dnes.

Po náročné cestě České filharmonie do Japonska přišlo k urně ve zvláštní volební místnosti v Kjótu podle manažera orchestru na 80 procent členů souboru. „Byl to nápad muzikantů,“ řekl manažer Robert Hanč. „Nejprve to vypadalo dosti beznadějně, že to nejde (…), nicméně se to nakonec podařilo,“ poznamenal o peripetiích, předcházejících hlasování. „Jsme každopádně rádi, že můžeme volit. Muzikanti to berou vážně, a to dokazuje i volební účast. Je nás na zájezdu stovka a asi 80 lidí volí,“ řekl Hanč.

Volební lístky dostali také čeští vojáci v Afghánistánu. Hlasovat mohou v metropoli Kábul nebo přímo na americké základně Bagrám, kterou v tuto chvíli hlídají.

Volební místnosti byly na americkém kontinentu otevřeny do čtvrtečních 21:00 tamního času. Volby tu začaly o den dřív kvůli velkému časovému posunu. Kvůli němu by bylo bez předsunutí nutné po ukončení hlasování v Česku čekat ještě devět hodin se zveřejňováním výsledků na to, až by skončilo hlasování i na generálním konzulátu v Los Angeles.

Možnost ovlivnit složení dolní komory českého parlamentu budou mít čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu nebo rekreaci. K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů 7 989 Čechů. Tento počet se ale podobně jako při minulých volbách navyšuje o ty, kteří jdou hlasovat s voličským průkazem.