Severokorejský režim překvapivě vrátil Soulu šestici Jihokorejců

Soul - Severní Korea repatriovala šest Jihokorejců do vlasti. Muže ve věku mezi 27 a 67 lety předal komunistický režim ve vesnici na hranici mezi oběma zeměmi. Jejich jména nebyla zveřejněna a okolnosti jejich zadržení v KLDR zůstávají nejasné. Podle agentury Reuters se ale jedná o neobvykle vstřícné gesto.

Navštěvovat KLDR bez povolení je zakázáno

Jihokorejské úřady nyní muže vyslýchají a snaží se zjistit, jak se do KLDR dostali. Podle jihokorejské vlády nejsou muži na seznamu osob, které Severní Korea v minulosti unesla. Jednou z možností je, že Jihokorejci do země pronikli z Číny.

Nepovolená návštěva jihokorejského občana v KLDR představuje v Jižní Koreji porušení antikomunistického zákona o národní bezpečnosti, který kromě styků zakazuje i vlastnění severokorejských publikací. Třeba loni byl na jihu potrestán jeden přívrženec sjednocení s KLDR třemi měsíci ve vězení za nepovolenou návštěvu Pchjongjangu.

Severokorejská média tvrdila, že Jihokorejci vstoupili do KLDR ilegálně, ale poté, co se po zevrubném vyšetřování „čestně přiznali“ a „litovali svých zločinů“, je příslušné instituce omilostnily a dovolily jim vrátit se ke svým rodinám na jihu země.

Kim Čong-un zdraví vojáky během přehlídky k 65. výročí založení KLDR
Zdroj: ČTK/AP/KRT via AP Video

Šestice překročila hranice mezi komunistickým severem a prozápadním jihem ve společně kontrolovaném Pchanmundžomu uprostřed demilitarizovaného pásma, kde bylo svého času i podepsáno příměří na závěr korejské války v letech 1950 až 1953.

Napětí mezi oběma jihokorejskými státy se letos opět vystupňovalo, když Pchjongjang válečnickou rétorikou reagoval na sankce OSN uložené v odvetě za severokorejský jaderný test, ale po několika měsících se opět zmírnilo. Tento měsíc severokorejská média poprvé vyslovila jméno jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, o které začaly skoro denně informovat.

Repatriace skupiny Jihokorejců je považována za smířlivé gesto. KLDR totiž zrušila setkání rodin rozdělených na konci korejské války. To bylo naplánováno na minulý měsíc.