DNA nelže: Rodiči blonďaté Marie jsou Rusevovi z Bulharska

Sofia – Testy DNA potvrdily, že matkou malé blonďaté Marie, nalezené minulý týden v Řecku u romského páru, je Bulharka Saša Rusevová. Policisté čtyřletou dívku našli v romské osadě náhodou, když hledali drogy; jejich pozornost vzbudila výraznou odlišností od ostatních členů komunity.

Podle bulharského ministerstva vnitra testy DNA rovněž prokázaly, že otcem dívky je manžel Rusevové Atanas. Romský pár žije v městečku Nikolaevo ve středním Bulharsku. Dívku prý v Řecku v roce 2009 nechali, protože neměli peníze na to, aby se o ni starali. Maria bude nejspíš nyní převezena do Bulharska, kde ji umístí do „krizového centra rodinného typu“ a následně do pěstounské péče.

Bulharka Saša Rusevová je matkou dívky nalezené v Řecku
Zdroj: ČT24

Biologická matka dívky svou dceru poznala podle fotografií v televizi a uvědomila si, že ji chce zpět, uvedla bulharská média. Maria se narodila v Řecku, když zde romský pár pracoval - pomáhali při sklizni oliv a pomerančů. Poté ale neměli na její obživu peníze, a tak ji prý darovali romskému páru v Řecku. Tehdy bylo děvčátku sedm měsíců a jmenovala se Stanka. Nejstarší syn rodiny Rusevových pro televizní stanici bTV nicméně uvedl, že za miminko jeho rodiče dostali peníze, Rusevová to ale odmítá. Jestliže by ji soud shledal vinnou, hrozí jí až šest let vězení a pokuta 15 000 leva (téměř 200 000 Kč).

Řecký pár byl již obviněn z únosu a nyní je ve vazbě. Jejich právník sdělil, že budou chtít Marii legálně získat zpět do péče. „Vzhledem k tomu, že se potvrdilo to, co jsme říkali, a sice že nešlo o únos, logicky by měli být propuštěni z vězení a měli by mít možnost zahájit legální adopční proces,“ řekl advokát. I Rusevová ale již ve čtvrtek prohlásila, že jestliže testy DNA prokážou, že jde o její dceru, ráda by si Marii vzala zpátky.

Rodina žije ve zchátralém domě s bahnitou podlahou a nedokončenou střechou v Nikolaevu asi 280 kilometrů východně od Sofie. „Všichni žijeme v jedné místnosti - můj manžel, já i všechny děti,“ svěřila se Rusevová již dříve novinářům. Pár má ještě dalších sedm až deset dětí ve věku od dvou do 20 let, z nichž dvě jsou rovněž blonďaté a modrooké jako Maria.

Vydáno pod