Kauza exministra Tymošenkové byla odložena pro nedostatek důkazů

Kyjev - Ukrajinská generální prokuratura odložila „pro nedostatek důkazů“ případ exministra Bohdana Danylyšyna, který byl obviněn z machinací se státními zakázkami a od roku 2011 žije v českém azylu. Už letos na jaře se v ukrajinském tisku objevily informace o tom, že kyjevská prokuratura stíhání exministra zastavila a mezinárodní zatykač stáhla, protože trestný čin, jehož se měl dopustit, se nestal. Oficiální zprávu však tehdy ukrajinské úřady nevydaly.

Danylyšyn byl členem vlády Julije Tymošenkové od roku 2007 do začátku roku 2010 ve funkci ministra hospodářství. Po nástupu nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče byl v květnu 2010 obviněn z toho, že při machinacích se státními zakázkami způsobil státu mnohamilionovou škodu. Mezinárodní zatykač byl na něj vydán v srpnu 2010. Před stíháním, které ukrajinská opozice označila za politický útok, se Danylyšyn uchýlil do České republiky.

Ukrajina je pod sílícím tlakem zemí Evropské unie pro praktikování „selektivní justice“, jemuž jsou podle EU vystaveni členové bývalé vlády včetně samotné Tymošenkové. Bývalá premiérka si odpykává sedmiletý trest vězení za překročení služebních pravomocí. Její osvobození označuje Brusel za podmínku podpisu asociační dohody s Ukrajinou, který je naplánován na konec listopadu.

Kromě uzavření Danylyšynovy kauzy se už na svobodu dostal někdejší ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko, jehož letos v dubnu Janukovyč omilostnil. Exministr byl odsouzen ke čtyřem a dvěma letům za zneužití pravomocí a nezákonné odposlechy. Janukovyč letos na jaře omilostnil i bývalého ministra životního prostředí Heorhije Filipčuka, odsouzeného ke třem letům vězení za zneužití pravomocí.