Newtownskou školu hrůzy si vzaly do parády buldozery a demoliční čety

Newtown (USA) – Ve vší tichosti a v tajnosti pod dohledem ochranky dnes v Newtownu v americkém státě Connecticut začala demolice základní školy Sandy Hook. Dvacetiletý střelec tu loni v prosinci pozabíjel 20 dětí a šest dospělých a nakonec zbraň obrátil proti sobě. Demolice bude trvat několik týdnů a měla by být hotová do prvního výročí masakru. Děti ze Sandy Hook nyní chodí do školy v nedalekém městečku Monroe.

Škola se bourá v tajnosti za plotem a za dohledu ochranky, aby se odradili případní zvědavci a sběratelé suvenýrů. Zaměstnanci firmy, která školu bourá, museli ve smlouvě přislíbit mlčenlivost. Suť ze školy bude rovněž uložena na tajném místě.

Škola byla postavena před necelými 60 lety. Nyní na jejím místě do tří let vyroste nová budova, která bude mít vchod jinde. Newtownští voliči se v září rozhodli přijmout grant státu Connecticut ve výši 50 milionů dolarů (930 milionů korun) na zbourání staré školy a postavení nové.

Loni 14. prosince bývalý žák školy Adam Lanza postřílel 20 malých dětí a šest dospělých, pak se sám zastřelil. Před útokem zabil doma i svou matku. Masakr otřásl celou Amerikou a vyvolal znovu debaty o kontrole zbraní.