Írán zase obrátil. Uran dál obohacuje na 20 procent

Teherán - Írán nepřestal obohacovat uran na 20 procent, oznámila íránská oficiální agentura IRNA. Ta se odvolává na vedení parlamentního výboru, jehož jeden člen nedávno tvrdil, že Írán takto uran přestal obohacovat. Nejde o výjimečný případ - íránští poslanci už v minulosti přišli s nečekanými informacemi, které se později nepotvrdily. V současné době ale nový íránský prezident začal projevovat ochotu dohodnout se, takže se zpráva jevila jako pravdivá.

„Íránské jaderné aktivity pokračují jako v minulosti a pokračuje i obohacování uranu na dvacet procent,“ citovala íránská agentura vedení zahraničního výboru. Člen výboru Hosejn Nakáví Hosejní předtím prohlásil, že bylo zastaveno obohacování na vyšší úroveň než na pět procent. Írán prý už má uranu obohaceného na 20 procent dostatek pro údajně jediný provoz, pro nějž ho potřebuje, totiž pro výzkumný jaderný reaktor v Teheránu.

Obohacování na 20 procent se považuje za technologii, která není nezbytná pro energetický program. Při dalším obohacování může země získat materiál potřebný k výrobě jaderné bomby. Právě tomu se snaží svět zabránit při dlouholetém vyjednávání s Íránci.

Hasan Rouhání v rozhovoru pro NBC
Zdroj: ČT24/YouTube

Teherán už v polovině října na jednáních v Ženevě uvedl, že umožní neohlašované inspekce svých jaderných provozů. Stát sice v minulosti podepsal dodatečný protokol ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní, v němž souhlasil s neohlašovanými inspekcemi svých jaderných zařízení, zatím je ale neumožňoval.

Íránci předložili v Ženevě své návrhy, o jejichž obsahu se zatím nic neví. Teherán chce dohodou o svém nukleárním programu dosáhnout zrušení mezinárodních sankcí, které ochromují íránskou ekonomiku.

O íránském jaderném programu se bude jednat už začátkem listopadu

Vyjednávači po Íránu chtějí nejenom zastavení obohacování na vysokou úroveň, ale také zlepšení komunikace při kontrolách programu, snížení zásob uranu a přistoupení na další kroky, které svět přesvědčí, že Írán neusiluje o nukleární bombu. Další kolo rozhovorů šesti velmocí s Íránem by mělo začít 7. listopadu.

Vydáno pod