Eiffelovka uzavřena, obsadili ji aktivisté Greenpeace

Paříž - Zadržování členů Greenpeace ve vazbě v Rusku má dopady už i na provoz Eiffelovy věže, oblíbeného místa turistů v Paříži. Francouzské úřady věž uzavřely kvůli protestu členů organizace. Aktivisté žádají, aby Moskva propustila ekology z Greenpeace, které v polovině září zadržela na lodi Arctic Sunrise u ropné plošiny společnosti Gazprom.

Účastníci demonstrace rozvinuli transparent s nápisem Free the Arctic 30 (Propusťte arktickou třicítku). Zadržovaných 30 aktivistů ruské úřady nejprve obvinily z pirátství, za což jim hrozilo až 15 let vězení, později však čin překvalifikovaly na výtržnictví, kde je mnohem nižší trest. Skupina ale nadále zůstává ve vazbě.

Vazbu vyšetřovatelé odůvodnili tím, že aktivisté by v případě, že zůstanou na svobodě, mohli odcestovat z Ruska dřív, než skončí vyšetřování.

Případ lodi Arctic Sunrise, která plula pod nizozemskou vlajkou a na jejíž palubě byli také dva nizozemští občané, vyvolal spor mezi Amsterodamem a Moskvou. Nizozemsko, které se stejně jako Greenpeace snaží dosáhnout propuštění posádky, se obrátilo na Mezinárodní soud pro námořní právo.

Aktivisté Greenpeace na Eiffleovce
Zdroj: ČTK/AP Photo/Christophe Ena

Tribunál se sídlem v Hamburku začne záležitost projednávat 6. listopadu, Rusko se ale zúčastnit nehodlá a již dříve oznámilo, že věc spadá výlučně pod ruskou jurisdikci.

Komando ruských pohraničníků se minulý měsíc zmocnilo ledoborce Greenpeace Artic Sunrise a zadrželo jeho posádku. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že aktivisté z této lodi v polovině září „napadli“ těžební plošinu Prirazlomnaja ruské společnosti Gazprom. Greenpeace naopak trvá na tom, že protest aktivistů byl pokojný, že aktivisté v nafukovacích člunech bezpečnost obří těžební plošiny ohrozit nemohli a že se ruské komando nezákonně zmocnilo lodi v mezinárodních vodách. To však Rusko popírá. Nicméně právní kroky proti Rusku v pátek zahájilo Nizozemsko, pod jehož vlajkou se loď Greenpeace plavila.

Eiffelovu věž, která je asi nejznámější dominantou francouzské metropole, ročně navštíví na sedm milionů lidí a na vrcholu turistické sezony až 30 tisíc lidí denně. Postavena byla v roce 1889 k příležitosti Světové výstavy v Paříži.