Saúdskoarabské ženy dostaly pokutu za protestní jízdu v autě

Rijád - Zhruba šedesát žen v Saúdské Arábii na protest proti zákazu řízení usedlo za volant. Akci svolali aktivisté podporující ženská práva. Některé z nich ale odradilo ministerstvo vnitra, které pohrozilo postihy i za pouhou podporu hnutí. Nakonec dostalo pokutu asi 15 žen. V ulicích byly zvýšené dopravní kontroly.

Saúdská Arábie je jedinou zemí světa, jež ženám zamezuje v řízení auta. Oficiální zákaz sice neexistuje, úřady ale ženám nevydávají řidičská oprávnění.

Policie zastavila a pokutovala šest řidiček v hlavním městě Rijádu, ostatní v několika dalších městech. Pokuty se podle agentury AFP pohybovaly v přepočtu kolem 58 eur (asi 1 500 korun). Každá zadržená žena a její poručník (otec, bratr, manžel či jiný příbuzný muž) se museli písemně zavázat, že budou respektovat pravidla platná v saúdském království.

V roce 1990 skončily ve vězení řidičky, které jely demonstrativně v malé koloně ulicemi Rijádu. Mluvčí ministerstva vnitra v pátek prostřednictvím místního tisku varoval, že trestům až pětiletého vězení se vystavují i ty ženy, které podporují kampaň a dávají na sociální sítě své fotografie a videa, na nichž sedí za volantem. 

Muslimky v burkách
Zdroj: ČTK/AP/Hasan Jamali

„Nejde jen o řízení, je to otázka kontroly. Ženy si musejí uvědomit, že mohou něco samy ovládat,“ konstatovala novinářka Buthaina al-Nasrová, která řídí ráda – ovládat auto je pro ni synonymem ovládání vlastního života. Doma v Saúdské Arábii by za to, že veze syna do školy, riskovala vězení. Proto se přestěhovala do Libanonu. „Na tom, že ženy řídí, není nic špatného,“ podotkla novinářka.

Tlak na vládu roste

Poměry v rodné zemi jí nejsou lhostejné. Podporuje proto hnutí za zrovnoprávnění žen za volantem. A podobných hlasů se zvedá stále víc. „Je tu stále skupina ultrakonzervativců, kteří udělají všechno, aby ženám zabránili využívat svých práv – ať už jde o řízení, vzdělání, práci. Mnoho mužů chápe, že ženy musíme podporovat,“ prohlásil aktivista podporující ženská práva Abdullah al-Alami.

Protesty proti zákazu žen za volantem (zdroj: ČT24)

Na internetu se objevuje stále víc videí, na kterých ženy řídí – někdy dokonce se svým mužem na sedadle spolujezdce. Manal al-Šarífová za to šla v roce 2011 do vězení. Přesto ji to nezlomilo. I ona se ale ze země odstěhovala.

Manal al-Šarífová, aktivistka podporující ženská práva

„Nepřestanu, dokud první žena v Saúdské Arábii nedostane řidičák. Když jsem poslala své auto ze Saúdské Arábie do Dubaje, nevyměnila jsem ani poznávací značku. Doufám, že se brzy sama odvezu zpátky domů.“

Saúdské řidičky nyní podpořil pod zřejmě falešným jménem jeden arabský zpěvák, který na internetu zveřejnil svou předělávku slavného hitu No woman, no cry (Ne, ženo, neplač) od Boba Marleyho z roku 1974. Píseň nazval příznačně No woman, no drive (Ne, ženo, neřiď) a s humorem se v ní vysmívá této dlouholeté diskriminaci žen v Saúdské Arábii.

Změna je zatím v nedohlednu

Aktivisté by akce Women2Drive chtěli opakovat každý měsíc. Vláda ale zatím nehodlá přísná pravidla měnit. Tamní klerici tvrdí, že společnost na to není připravená. Mnoho Saúdských Arabek si proto pořídilo řidičské oprávnění v cizině.