„Yes, We Scan“. Aféra s odposlechy vyhnala do ulic tisíce lidí

Washington - V centru Washingtonu se sešly tisíce demonstrantů, kteří chtěli vyjádřit svou nechuť k aféře se špehováním, v níž každý den vycházejí najevo nové skutečnosti. Akci s názvem Stop Watching Us (Přestaňte nás sledovat) podpořil nezvykle vysoký počet politických skupin od levice po pravici. Píše o tom britský Guardian. Masový sledovací program americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) se dotkl v poslední době třeba německé kancléřky Angely Merkelové.

Podle organizátorů byl tento protest proti aktivitám NSA dosud největší. Zúčastnili se ho mimo jiné zástupci Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU), Zelení, Libertariáni nebo organizace Barva změny usilující o širší politické zastoupení černošského obyvatelstva.

Demonstranti předělali Obamovo slavné heslo

Organizátoři rozdávali účastníkům akce transparenty s nápisem „Stop Watching …“ s volným místem, kam lidé mohli dopsat své jméno. Další demonstranti zase nesli doma vyrobené plakáty s výzvami „Nenahrávej mě, kámo“ nebo „Yes, We Scan“ (Ano, prohlížíme), což byl odkaz na volební heslo prezidenta Baracka Obamy „Yes, We Can“ (Ano, můžeme).

Národní agentura pro bezpečnost (NSA)
Zdroj: ČT24

Skandál s americkým špionážním programem, který byl údajně zaměřen i na řadu státních představitelů včetně německé kancléřky Angely Merkelové, spustil někdejší zaměstnanec NSA Edward Snowden, který vynesl materiály s podrobnostmi o činnosti amerických tajných služeb. Nyní se v Rusku skrývá před americkou justicí.

Tajné pracoviště mělo údajně být i v české metropoli

Podle německého časopisu Der Spiegel měly údajně americké rozvědky NSA a CIA v Praze a dalších 79 místech světa společná tajná pracoviště. Vyplývá to z tajných dokumentů NSA z roku 2010. Německá kancléřka Angela Merkelová podle nich byla na seznamu cílů tajných služeb už od roku 2002. Zpravodajci NSA a CIA údajně s pomocí výkonných moderních antén sledovali komunikaci berlínských vládních institucí.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Julian Stratenschulte

Nařízení sledovat mobil šéfky německé vlády údajně platilo i několik týdnů před červnovou návštěvou Baracka Obamy v Berlíně. Americký prezident o tom podle svých slov neměl tušení. „Od té chvíle, co mluvíme o NSA, jsem vždycky americkému prezidentovi zdůrazňovala, že špehování mezi přáteli není přípustné,“ konstatovala Merkelová.

Až dosud si americké tajné služby pochvalovaly víc než ochotnou spolupráci německé špionáže. Teď ale Německo hrozí odvetou na evropské úrovni.

Odposlouchávání: aféra se rozrůstá (zdroj: ČT24)