Venezuela nemá na „toaleťák“, zato má ministerstvo pro sociální štěstí

Caracas – Venezuela se potýká s nedostatkem základního zboží, jako je toaletní papír, přesto má ale zřejmě dost peněz na kontroverzní projekty. Venezuelský prezident se totiž rozhodl zřídit ministerstvo pro sociální štěstí. To bude mít za úkol koordinovat programy na zmírnění chudoby, jež vytvořil zesnulý Hugo Chávez, píše Telegraph.

„Rozhodl jsem se vytvořit resort, jemuž jsem dal jméno na počest Cháveze a Bolívara,“ oznámil Maduro ve čtvrtek v televizním projevu z prezidentského paláce. Ministerstvo by se mělo postarat mimo jiné o zranitelné „chávisty“.

Ropnou velmoc Venezuelu přitom v současné době trápí chronický nedostatek základního zboží a zdravotnických potřeb. Podle Liliany Alfonzové zmizí mléko nebo toaletní papír z obchodů pár minut poté, co je zboží přivezeno. Roční inflace v zemi se oficiálně blíží 50 procentům.

Venezuelané skupují poslední toaletní papír
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano

Vytvoření ministerstva vyvolalo ve společnosti značné veselí. Výsměch nebyl znát jen v ulicích, ale také na sociálních sítích. Prodavač ovoce Victor Rey například řekl, že brzy očekává zřízení ministerstva piva. „Mě a všechny opilce by to učinilo šťastnými,“ konstatoval muž.

Exprezident Chávez utratil za sociální programy miliardy. Maduro byl zvolen jeho nástupcem letos 14. dubna.