Solidarita ztratila osobnost, zemřel Tadeusz Mazowiecki

Varšava – Jeden z předáků polského odborového hnutí Solidarita Tadeusz Mazowiecki dnes ve věku osmdesáti šesti let zemřel. Mazowiecki se stal prvním nekomunistickým premiérem Polska po dlouhých letech totality a přispěl k přechodu země k demokracii.

Mazowiecki, který se narodil 18. dubna 1927 v Plocku, absolvoval právnickou fakultu Varšavské univerzity a od studentských let byl činný v laickém katolickém hnutí. Mimo jiné působil jako šéfredaktor Wroclavského katolického týdeníku, pomáhal zakládat Klub katolické inteligence a vydával katolický měsíčník Wieź.

V roce 1980 patřil mezi intelektuály, kteří podpořili stávkující dělníky gdaňských loděnic. Od založení Solidarity v roce 1980 patřil k nejbližším poradcům Lecha Walesy a stal se šéfredaktorem týdeníku Solidarność, který Solidarita vydávala. Po vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981 byl zatčen a internován. Po svém propuštění ihned obnovil spolupráci s Walesou.

Katolický intelektuál a politik působil v letech 1989-1990 jako ministerský předseda Polské republiky.

Avšak už na jaře 1989 patřil mezi hlavní vyjednavače při jednání u kulatého stolu, která vedla k částečně svobodným volbám a vítězství polského hnutí Solidarita. V roce 1990 kandidoval proti Lechu Walesovi na funkci prezidenta republiky, avšak neúspěšně.

Na začátku devadesátých let se Mazowiecki stal poslancem polského parlamentu. Nejprve v barvách Demokratické unie, posléze za Unii svobody. Od roku 1992 navíc působil jako zvláštní velvyslanec OSN v Bosně, přičemž z funkce odstoupil jako protest proti nedbalému stíhání válečných zločinců ze Srebrenice.  

Mazowiecki získal mnoho vyznamenání, čestných doktorátů a cen, mimo jiné Řád čestné legie. V červnu 1995 převzal na Pražském hradě Cenu sv. Vojtěcha za zásluhy o duchovní a kulturní integraci zemí střední Evropy do společenství svobodných evropských zemí a národů. V roce 2004 obdržel v Olomouci jako první Cenu časopisu Listy Pelikán za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog. V roce 2011 se přijel osobně rozloučit se zesnulým bývalým prezidentem Václavem Havlem.  

Bývalý prezident Václav Klaus v kondolenci zaslané Komorowskému vyzdvihl Mazowieckého podíl na konci éry komunismu v Polsku a dalších zemích a jeho činy pro tehdejší Československo prý znamenaly inspiraci. „V klíčových okamžicích nasměroval Vaši zemi ke svobodě a k demokracii a patří k jeho velkým zásluhám, že tato přeměna proběhla odvážně a rychle,“ uvedl Klaus.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski označil zesnulého politika za „jednoho z otců polské svobody a nezávislosti“. Walesa ho zase považuje za „nejlepšího premiéra do současné doby“. „Zpráva o skonu zasloužilého polského politika, bojovníka za svobodu a velkého Evropana Tadeusze Mazowieckého mě naplnila žalem,“ uvedl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Předseda Evropské komise José Barroso považuje expremiéra za „velkého Evropana a humanistu“.