Americká rozvědka zvládala 60 milionů španělských hovorů měsíčně

Madrid - Národní bezpečnostní agentura (NSA) Spojených států monitorovala ve Španělsku měsíčně 60 milionů telefonických hovorů. Poukazují na to dokumenty vynesené někdejším zaměstnancem agentury Edwardem Snowdenem. Statisticky si podle těchto dat vzala NSA na paškál každého obyvatele šestačtyřicetimilionového Španělska minimálně jednou měsíčně. Místní vláda prý o monitorování telefonátů nevěděla, americký velvyslanec na ministerstvu zahraničí vysvětloval monitoring telefonů. Podle německého časopisu Der Spiegel měly americké rozvědky v posledních letech odposlechové stanice v 80 místech světa, z toho 19 v evropských městech včetně Prahy, Berlína, Paříže, Madridu, Říma a Ženevy.

Španělský deník El Mundo, který se věnuje údajům ze Snowdenových dokumentů, napsal, že jen v rozmezí od 10. prosince 2012 do letošního 8. ledna sledovala agentura 60,5 milionu telefonních spojení. Zpravodajcům zřejmě nešlo přímo o odposlech, zaměřovali se spíš na sběr dat o délce hovoru a odkud se uskutečnil.

List tvrdí, že získal přístup k dokumentům vyneseným Snowdenem díky dohodě s americkým novinářem Glennem Greenwaldem, který žije v Brazílii. Právě Greenwald již dříve publikoval údaje od Snowdena o tajném sledování telefonické a internetové komunikace.

Skandál ve Španělsku se dostal na veřejnost poté, co se Madrid v pátek nepřipojil k Německu, které vyzvalo členské státy Evropské unie, aby se pokusily se Spojenými státy dosáhnout dohody o nesledování. O dosažení takovýchto záruk se nyní snaží Berlín s Paříží. Španělský premiér Mariano Rajoy německou iniciativu neodmítl, dodal ale, že jeho země chce získat nejdříve další informace o aféře.

Merkelová měla používat kódovaný telefon, volala ale z obyčejného

V posledních dnech se ukázalo, že americký špionážní program měl v hledáčku i řadu státníků včetně německé kancléřky Angely Merkelové, její podíl na aféře zdůraznil deník Die Welt, když napsal, že kancléřka k většině svých hovorů nepoužívala telefon upravený pro kódovanou komunikaci, ale běžný mobil. Ministerstvo vnitra přitom vládním činitelům něco takového nedoporučuje.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Julian Stratenschulte

Podle Die Welt využívá běžné telefony většina členů německé vlády, včetně kancléřky. Jejich používání je snadnější, než je tomu u speciálních přístrojů, které šifrují obsah hovoru, je ale zároveň snazší je odposlouchávat. Německý Spolkový úřad pro bezpečnost loni v létě při testu zabezpečení telefonů politiků zjistil, že většinu z nich lze bez vynaložení zvláštních technických prostředků odposlouchávat až do vzdálenosti 600 metrů. Týdeník Der Spiegel napsal, že NSA ke sledování využívala základnu přímo na americké ambasádě v Berlíně, která leží jen pár stovek metrů od sídla kancléřky. Bílý dům minulý týden ujistil, že Merkelovou neodposlouchává a v budoucnosti to dělat nehodlá, americké úřady se ale nevyjadřují k tomu, jestli kancléřka byla sledována v minulosti.

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich: „Kdo v Německu bez povolení odposlouchává telefonické rozhovory, dopouští se trestného činu. To platí pro každého, ať už pochází z Německa, nebo ze zahraničí. Pokud tedy někomu prokážeme, že se na této odposlouchávací akci podílel, bude to pro něj mít právní důsledky… Vzájemná důvěra byla poškozena, a to je nyní nutné napravit.“

Špionážní aféra nekončí (zdroj: ČT24)