Rusko se zlobí. V Rumunsku se staví protiraketová základna USA

Bukurešť - V Rumunsku začala stavba americké protiraketové základny. Ta se má stát součástí obranného systému Severoatlantické aliance. Plán ale naráží na odpor Ruska - to už dříve pohrozilo, že se vyzbrojí silnějšími hlavicemi a přestane spolupracovat na jaderném odzbrojování.

Spojené státy tvrdí, že jde o výhradně obranný projekt. Podle agentury AP má být základna vybavená protiraketovými střelami SM-3 a radarovými stanicemi. „Stavba, kterou tato ceremonie odstartuje, vymezí začátek nové fáze rumunsko-amerických vztahů a vztahů se Severoatlantickou aliancí,“ podotkl náměstek amerického ministra obrany James Miller.

Základna Deveselu na jihu Rumunska má být schopná zachytit balistické rakety ohrožující evropské spojence. Americká diplomacie tvrdí, že jde o odpověď NATO na rostoucí hrozbu šíření raket na Blízkém východě. „Zařízení v Deveselu bude rozhodujícím prvkem protiraketového obranného systému,“ konstatoval zástupce generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow.

Rumuny ruské hrozby neodradily

Stavba ale dráždí Rusko. Podle něj může systém potencionálně ohrožovat tamní strategické síly, na kterých závisí obranyschopnost země. Rusové vyhrožují, že přeruší spolupráci se Spojenými státy a pořídí větší hlavice, které americkým deštníkem proniknou.

Rumunsko ale i přes ostrou rétoriku stavbu vítá. „Pro nás Rumuny má tato událost hlubší význam. Spočívá v integraci do struktury a systémů Severoatlantické aliance,“ uvedl prezident Traian Basescu.

Původní plán počítal i s radarovou základnou v Česku, Američané ale nakonec od plánu ustoupili.

V Rumunsku odstartovala stavba protiraketové základny (zdroj: ČT24)