Odpůrci letiště u Nantes slaví dílčí úspěch, projekt dočasně stojí

Notre Dame Des Landes – Z Bretaně se stává ohnisko odporu vůči vládě. Kromě ekologické daně za užívání silnic lidé dlouhodobě protestují i proti plánu na výstavbu nového letiště nedaleko Nantes. Místní stavbu považují za hrozbu pro životní prostředí. Trvale tak území, na kterém má letiště vyrůst, blokují. Projekt kvůli silnému a vytrvalému odporu vláda dočasně pozastavila.

Místo, kde má letiště vyrůst, je v podstatě zásobárna mléka pro celou západní oblast Francie. Podle místních není možné něco takového nahradit. „Je to oblast, která byla po léta udržovaná jako pastvina a která umožňuje uchovat velkou biodiverzitu. Našlo se tu hodně zvířecích druhů, které už jinde v Evropě neexistují,“ říká Dominique Fresneau, mluvčí hnutí odporu ACIPA. Podle něj by stačilo zrenovovat letiště stávající.

Místo odpůrci letiště dlouhodobě blokují, došlo i na střety s policií

Odpůrci letiště se do místa chystané stavby sjíždějí z celé Evropy. Několikrát už došlo i na násilné střety s policií. Aktuálně je na místě asi 150 odpůrců a další stovky jsou připravené se k nim připojit ve chvíli, kdy by policie zahájila další represivní akci. Loni v listopadu se francouzská policie pokusila demonstranty z pozemku vyhnat pomocí slzného plynu a bagrů, kterými bořila jejich barikády. Na místě se střetlo na 500 policistů a několik set demonstrantů. V reakci na policejní zásah aktivisté po policistech házeli kameny, láhve a pyrotechniku.

Protest proti výstavbě letiště u Nantes
Zdroj: ČTK/AP/Laetitia Notarianni

Vznik letiště podporuje premiér, projekt ale dočasně pozastavil

Obhájci projektu považují blokování území aktivisty za nelegální. „Buď jsme slepá ulička Evropy, nebo jsme vstupní brána do Evropy. My jsme se rozhodli spíš pro tu bránu a na to potřebujeme výkonné vybavení,“ říká Alain Mustiere, předseda sdružení Křídla pro Západ. Vznik letiště podporuje i premiér Ayrault, bývalý letitý starosta Nantes. Kvůli odporu ale projekt dočasně pozastavil. Podle místních je to jen ticho před další bouří.

Nové letiště mělo podle plánů v roce 2017 nahradit současný terminál v nedalekém Nantes. Projekt za 580 milionů eur (asi 14,7 miliardy korun) měl začít stavbou letiště už v roce 2014. Plánovaná kapacita je čtyři miliony cestujících ročně.

Západ Francie zažívá i další protesty, tentokrát proti takzvané ekologické dani, kterou měly za užívání silnic platit nákladní auta a traktory. Zemědělci o víkendu zahájili blokády a demonstrace, které přerostly ve střety s policií. Francouzská vláda demonstrantům v Bretani ustoupila a záměr odložila.

Francouzi slaví dílčí úspěchy v boji proti letišti u Nantes (zdroj: ČT24)