U tuniského hotelu se odpálil sebevražedný útočník

Tunis - V tuniském letovisku Sús zaútočil sebevražedný atentátník. Odpálil se před hotelem v turistickém resortu. Informovala o tom agentura AFP. Podle tamního ministerstva vnitra zatím nejsou hlášeny žádné oběti. Policie mezitím zatkla dalšího muže, který měl zaútočit ve městě Monastir.

Tuniská média uvedla, že se útok odehrál před hotelem Riadh Palm nedaleko pláže. Podle agentury AP muž, který měl na sobě pás s výbušninami, zemřel.

Město Sús, známé i pod svým francouzským názvem Sousse, je téměř dvousettisícovým letoviskem na břehu Středozemního moře a hojně jej navštěvují turisté. Nachází se 140 kilometrů od hlavního města.

Agentura Reuters pak oznámila, že se podobný incident stal i ve městě Monastir vzdáleném jen asi 20 kilometrů od Sousse. Tam se muž pokusil vyhodit sám sebe do povětří u hrobu exprezidenta Habíba Burgiby. Ten zemi vedl po získání nezávislosti země na Francii a v roce 1987 byl sesazen.

Sebevražedné útoky jsou v Tunisku poměrně neobvyklé. Tragický útok ale země zažila v roce 2002, kdy se na ostrově Džerba odpálil řidič nákladního automobilu - tehdy zahynulo 21 lidí. Za podíl na atentátu byl souzen také údajný mozek masakru z 11. září 2001 v USA Chálid šajch Muhammad.

Tuniská vláda obviňuje radikální islamisty, že využili chaos v sousední Libyi k tomu, aby snadno získali zbraně a výcvik. V současnosti bojuje hlavně s extremisty z organizace Ansar Šaría. Tento měsíc při střetech s radikály zemřelo devět policistů.
   
Ansar Šaría patří k nejradikálnějším islámským skupinám, v Tunisku působí od roku 2011. Tehdy během takzvaného arabského jara po masových demonstracích padla vláda prezidenta Zína Abidína bin Alího.