Americkým špionům neunikne ani pánbůh: NSA asi sledovala i papeže

Vatikán/Berlín/Peking - Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) možná sledovala i telefonáty bývalého papeže Benedikta XVI. Podle italského týdeníku Panorama totiž mezi 46 miliony hovorů monitorovaných v Itálii od loňského prosince do letošního ledna byly i ty z linek, které patří Vatikánu. NSA prý zřejmě telefonáty Vatikánu sledovala až do březnového konkláve, které zvolilo nynějšího papeže Františka. Americká agentura označila tyto informace za nepravdivé.

NSA podle týdeníku monitorovala například linky římského penzionu Domus Internationalis Paolo VI, kde byl během konkláve ubytován tehdejší argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio. Ten byl později zvolen papežem. „Národní bezpečnostní agentura se nezaměřuje na Vatikán. Tvrzení, že cílem NSA byl i Vatikán, která byla zveřejněna v časopise Panorama, nejsou pravdivá,“ prohlásila mluvčí NSA Vanee Vinesová.

Aféra kolem americké rozvědky, která údajně sledovala stamiliony telefonických hovorů, v Evropě propukla tento měsíc. Mimo jiné se ukázalo, že Američané sledovali i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. Bílý dům sice ujistil, že Merkelovou neodposlouchává a v budoucnosti to dělat nehodlá, americké úřady se ale nevyjadřují k tomu, jestli kancléřka byla sledována v minulosti. Evropští lídři neskrývali rozhořčení a někteří z nich vyzvali Evropskou unii, aby se pokusila se Spojenými státy dosáhnout dohody, která by sledování zapovídala či významně omezovala. Podle německého časopisu Der Spiegel měly americké rozvědky v posledních letech odposlechové stanice v 80 místech světa, z toho 19 v evropských městech včetně Prahy, Berlína, Paříže, Madridu, Říma a Ženevy. Šéf NSA organizaci v úterý hájil s tím, že se svou činností snaží v souladu se zákony zastavit útoky extremistů a že informace o sběru dat z milionů telefonátů v Evropě jsou nepravdivé.

Na otázky kolem aféry bude muset v parlamentu odpovídat šéf španělské tajné služby (CNI) Félix Sanz Roldán. O Španělsku se v souvislosti s odposlechovou kauzou začalo více hovořit začátkem tohoto týdne, kdy tamní média zveřejnila informace, že NSA jen v rozmezí od 10. prosince 2012 do 8. ledna letošního roku monitorovala 60,5 milionu telefonních spojení. Deník El Mundo otiskl s odkazem na dokumenty vynesené někdejším zaměstnancem NSA Edwardem Snowdenem grafický přehled sledovaných telefonátů za zmíněné období den po dni. Cílem zpravodajské akce prý zřejmě nebyl odposlech, ale sběr dat o tom, jak dlouho hovor trval a odkud se uskutečnil. NSA se údajně zajímala také o telefonní čísla, sériová čísla SIM karet a mobilů, elektronickou poštu a aktivitu na sociálních médiích.

CSU chce kvůli skandálu evropské investice do nových technologií

Evropská unie musí investovat do rozvoje digitálních technologií, aby dohnala ztrátu za Spojenými státy a Čínou, řekl v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Die Welt generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Alexander Dobrindt. Podle něj je to jediný způsob, jak zabránit opakování podobných afér, jakou bylo údajné sledování mobilního telefonu kancléřky Merkelové.

Podle Dobrindta je nutné vytvořit jakýsi štít mezi EU a USA, který by zabránil dalšímu špehování Evropanů. „Digitalizace světa nesmí vést k digitální světovládě, o kterou se budou dělit Spojené státy a Čína,“ uvedl dále Dobrindt. Podle něj musí Evropa podstoupit „technologický skok“, aby ji ostatní velmoci braly vážně a aby dokázala chránit svoje zájmy. Svůj záměr přirovnal k vytvoření evropské letecké společnosti EADS na přelomu tisíciletí, která se stala konkurencí amerického Boeingu.

USA ujistily, že OSN neodposlouchávají

Spojené státy ubezpečily Organizaci spojených národů, že nemonitorují a ani nebudou do budoucna sledovat komunikaci v této světové organizaci. Oznámil to mluvčí OSN Martin Nesirsky, který ale nebyl schopen potvrdit, či vyvrátit informace, že to USA činily v minulosti.

Maďarské ministerstvo zahraničí požádalo USA o „okamžité vysvětlení“ ke zprávám serveru WikiLeaks, podle nichž i v Budapešti působila odposlechová stanice americké zpravodajské služby NSA. O aféře hodlá maďarský ministr zahraničí János Martonyi jednat s náměstkyní amerického ministra zahraničí Victorií Nulandovou, která se v Budapešti účastní schůzky visegrádské čtyřky a Středoevropské iniciativy.

Francie dnes zpochybnila úterní tvrzení šéfa NSA Keitha Alexandera, podle kterého údaje o hovorech a e-mailech předávaly NSA v Evropě tamější zpravodajské služby. Za málo pravděpodobné to označila mluvčí francouzské vlády Najet Vallaudová-Belkacemová. Alexander tvrdil, že informace deníků jako francouzského Le Monde, španělského El Mundo a italského L'Espresso o desítkách milionů sledovaných osob v západoevropských zemích jsou „naprosto falešné“. Naopak podpořil tvrzení amerického listu Wall Street Journal, podle kterého odposlechy v Evropě prováděly tamní tajné služby a teprve získaný materiál předávaly Američanům.

Nejvyšší šéf amerických výzvědných služeb James Clapper v úterý před členy příslušného výboru Sněmovny reprezentantů upozornil, že i zahraniční spojenci pravidelně vedou špionáž proti Spojeným státům a jejich vůdcům. Špehování zahraničních politiků označil za jeden ze základních prvků výzvědných operací. To dnes podle deníku Die Zeit vyvrátil šéf německé tajné služby BND Gerhard Schindler. Podle něj nikdo z německé ambasády ve Washingtonu neprovádí telekomunikační monitoring.

Americká tajná služba sledovala data lidí na Google a Yahoo!

NSA sbírala data stovek milionů zahraničních i amerických uživatelů internetových vyhledávačů Google a Yahoo!, uvedl na svých internetových stránkách deník The Washington Post s odkazem na dokumenty získané od Edwarda Snowdena. NSA tuto akci pod názvem MUSCULAR prováděla ve spolupráci s příbuznou britskou službou GCHQ. Například podle jednoho z dokumentů nasbírala služba v průběhu letošního ledna 181 milionů položek jdoucích od metadat z e-mailů po textové prvky nebo zvukové, fotografické či videové dokumenty. NSA tato data zachycovala například na „cestě“ mezi americkými a zahraničními servery Googlu. Bylo to každopádně mimo území USA, kde by si taková činnost vyžadovala soudní povolení.

Stanovisko společnosti Google:

„Už nějakou dobu jsme znepokojeni možností takového druhu špehování, proto nadále pokračujeme ve využívání zašifrovaného přenosu, který rozšiřujeme na stále více Google služeb a odkazů. Žádné vládě, včetně vlády USA, neposkytujeme přístup do našich systémů. Jsme velmi pobouřeni tím, jak daleko podle všeho tato vláda zašla, aby zachytila data z naší optické sítě, a to ještě více zdůrazňuje potřebu okamžité reformy.“

Čína kvůli odposlechům NSA posílí datovou bezpečnost

Čína zesílí bezpečnostní opatření za účelem lepší ochrany svých dat v souvislosti s obviněními, že americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) shromažďovala údaje o milionech telefonických rozhovorů v Evropě a sledovala některé přední zahraniční politiky, včetně blízkých spojenců.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing uvedla, že Čína je znepokojena nedávno odhalenými monitorovacími aktivitami NSA a situaci pozorně sleduje. Zda Čína provádí podobně rozsáhlé monitorování telefonátů v zahraničí, odmítla Chua komentovat. Experti jsou nicméně přesvědčeni, že čínské bezpečnostní služby mají sofistikovanou odposlouchávací síť, přinejmenším vnitrostátně. Obavy z odposlechů v Číně jsou tak velké, že zahraniční činitelé cestující do této země na návštěvu pravidelně nechávají své mobilní telefony a počítače doma.