Ve Francii se rozvedli první gayové - neklapalo jim to

Paříž - Půl roku od povolení homosexuálních sňatků ve Francii se v zemi rozvedl první pár stejného pohlaví. Soud v Toulouse začátkem týdne prohlásil za rozvedené dva muže, kteří se vzali v červnu a mezi nimiž byl věkový rozdíl 30 let. Na ukončení manželství se vzájemně dohodli s tím, že každodenní život v páru jim přinášel velké problémy.

„Je to smutné. Je to stejný problém pro všechny páry, ať jsou heterosexuální, či homosexuální. Je to neúspěch, není možné se z toho radovat,“ citoval deník Le Figaro představitele konzervativního sdružení Manif Pour Tous, které vystupovalo tvrdě proti povolení homosexuálních manželství v zemi. Rozvod nepřekvapil ani hnutí Arc-en-Ciel, které sňatky párů stejného pohlaví naopak podporovalo. „Těžkosti vznikají ve všech párech. Jedná se o citové problémy, které jsou vlastní každému milostnému příběhu. Dokazuje to, že rozmanitost sexuality a jednotlivců je naprosto normální,“ citoval list zástupce tohoto hnutí.

Ve Francii platí u rozvodu stejné podmínky pro heterosexuální a homosexuální páry. Oproti tomu například v Británii páry gayů či leseb nemají právo žádat o rozvod z důvodu nevěry.

Schvalování zákona umožňujícího sňatky homosexuálů provázely měsíce tvrdých politických diskusí i největších pravicových demonstracích v ulicích za celá desetiletí. Demonstrace pokračovaly i po konečném přijetí zákona, který začal platit v květnu. Letos se ve Francii uzavřelo nebo podle radnic ještě uzavře kolem 1 500 homosexuálních sňatků. Příští měsíc by se měl také ohlásit druhý rozvod homosexuálního páru, o který nedávno požádaly dvě ženy oddané v roce 2011 ve Spojených státech.

Jako první země na světě umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko, k němuž se dosud připojilo na celonárodní úrovni více než deset zemí a některé americké státy. V České republice mohou homosexuální páry uzavírat pouze registrované partnerství, a to od července 2006.