Potřebujete funkční protézu? Vytiskněte si ji!

Washington - Život dvanáctiletému postiženému Leonovi změnil nápad Ivana Owena z Washingtonu. Ten totiž vynalezl funkční protézu, kterou lze vytisknout na 3D tiskárně. To, co by jinak v přepočtu stálo statisíce korun, si teď každý může vyrobit doma - o hodně levněji a bez čekání.

Leon McCarthy se narodil bez prstů na levé ruce. Kvůli omezenému průtoku krve se mu přestala vyvíjet už v děloze. Jeho otec ale chtěl, aby se Leon bez problémů zařadil mezi ostatní děti. Před dvěma lety proto začal pátrat po levné funkční protéze. Na internetu přitom objevil video od vynálezce 3D protézy Ivana Owena - umělce a loutkoherce. Ten společně se svým kolegou navrhl mechanickou ruku, kterou si může vyrobit kdokoliv a kdekoliv - stačí k tomu 3D tiskárna. Ta funguje podobně jako pistole s horkým lepidlem: používá plast, tisková hlava ho taví a vrstvu po vrstvě vytváří tištěný objekt. „Vždycky jsem si představoval, že lidé budou schopní postavit si protetická zařízení doma,“ říká Owen.

  • Leon McCarthy se narodil bez prstů u ruky zdroj: ČT24
  • Leon McCarthy s protézou ruky ze 3D tiskárny zdroj: ČT24

Jeho model je závislý na pohybu zápěstí. Aby jeho funkci pochopil každý, zveřejnili autoři návod k protéze volně na internetu. Když ho Paul McCarthy objevil, okamžitě ukázal nápad k synovi. Co se zdálo jako science fiction, vedlo ke zdárnému konci. Jeho syn pomocí protézy mohl zvednout tužku nebo láhev s vodou, teď zvládá i tašku plnou učebnic. „Učinit děti šťastné - to je ta nejvděčnější věc, kterou můžete jako táta udělat,“ říká Paul McCarthy.

S náklady za materiál se otec vešel do deseti dolarů, cena 3D tiskáren se pohybuje okolo dvou tisíc. Originální protéza by přitom stála desetkrát víc. Kromě úspor v tom oba vidí i další výhody: Když si Leon ruku třeba na kole rozbije, může si jednoduše vyrobit novou. Ze svého postižení dokázal udělat přednost. Sám sebe nazývá kyborgem.

Reportáž Lenky Nechvátalové (zdroj: ČT24)