Poradci Merkelové a Obamy obrušovali hrany špehovací aféry

Washington - Nejbližší poradci německé kancléřky Angely Merkelové dorazili do Spojených států, kde se setkali se zástupci Obamovy administrativy. Cílem schůzky bylo zmírnit napětí mezi oběma zeměmi poté, co se ukázalo, že americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) nejspíš sledovala i mobilní telefon německé kancléřky.

Informace o tom, že americké tajné služby měly špehovat i mobilní telefon Angely Merkelové, vypluly na veřejnost právě před týdnem. Podle listu The New York Times agentura sledovala nejen, s kým Merkelová mluví, ale i obsah jejích hovorů. Kancléřka kvůli tomu ihned volala americkému prezidentovi Baracku Obamovi a žádala vysvětlení. Bílý dům následně prohlásil, že mobil kancléřky nikdo nesleduje. Nicméně k tomu, zda se tak nedělo v minulosti, se odmítl vyjádřit. Merkelová navíc nebyla jediným vrcholným politikem, kterého Američané „napíchli“.

Jednání v Bílém domě se zúčastnila poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová, její kolegyně, protiteroristická poradkyně Lisa Monacová, nejvyšší šéf amerických výzvědných služeb James Clapper a zástupce šéfa NSA Chris Inglis. Na německé straně byl přítomen zahraničněpolitický poradce německé kancléřky Christoph Heusgen a Günther Heiss, který má na starosti tajné služby.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Julian Stratenschulte

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta bylo nynější setkání „součástí našich snah snížit napětí, které se zvýšilo po zprávách o sledování, které mají mít na svědomí Spojené státy“. „Nejde o první delegaci svého druhu ve Washingtonu. Už v pondělí tu byli kvůli stejné věci zástupci Evropského parlamentu, chystá se taky návštěva šéfů německých zpravodajských služeb,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Americký prezident je nyní pod tlakem svých spojenců, kteří požadují vysvětlení ohledně sledování a shromažďování informací ze strany NSA. Britský The Guardian napsal, že NSA monitorovala komunikaci 35 čelných evropských politiků, jejich jména ale nezveřejnil. Všechny tyto informace se odvolávají na zjištění Edwarda Snowdena, bývalého spolupracovníka NSA, který se skrývá v Rusku.

Američané se brání

„NSA a někteří zástupci administrativy vytáhli nyní do protiofenzivy. Snaží se vysvětlovat, k čemu tyto doposlechy provádějí, k čemu slouží. Argumentují tím, že je vše namířeno proti terorismu,“ podotkl Řezníček s tím, že jde ale hlavně o otázku, zda USA informace nezískávají kvůli svým hospodářským cílům. Zatím to činitelé odmítají a tvrdí zároveň, že spoustu informací dostávají od tajných služeb svých evropských spojenců.

Podpora prezidenta Obamy mezitím dál klesá. Podle průzkumu zpravodajské stanice NBC News a listu The Wall Street Journal se Obamův výkon v úřadu nelíbí 51 procentům dotazovaných, což je historické maximum. Prezidentovu politiku schvaluje 42 procent lidí, což je o pět procentních bodů méně než na počátku listopadu.

Vydáno pod