Newyorčané si budou moct koupit cigarety až v 21 letech

New York - Městská rada v New Yorku odhlasovala zvýšení věku pro nákup tabákových výrobků z 18 na 21 let. Radní očekávají, že toto opatření přispěje v boji proti stále vzrůstajícímu počtu mladých kuřáků ve městě. Nařízení ještě čeká na podpis starosty Michaela Bloomberga, který je zapřisáhlým odpůrcem kouření. Platit začne 180 dní poté.

Městská rada legislativu schválila poměrem 35 ku 10 hlasům. Radní James Gennaro, který předpis předkládal, neskrýval své nadšení, bude tak podle něj „zachráněno mnoho životů“. Oba Gennarovi rodiče zemřeli na choroby související s kouřením. „Žil jsem s tím, viděl jsem to… Teď je mi ale dobře,“ prohlásil radní. Podle kritiků nicméně může legislativa vést k tomu, že si mladí začnou shánět cigarety na černém trhu.  

Zvýšení věku, odkdy je možné nakupovat tabákové výrobky, sníží počet kuřáků mezi mladistvými ve věku 14 až 17 let až o dvě třetiny. U mladých ve věku 18 až 20 let by to mělo být o polovinu, odhaduje místní odbor zdravotnictví. V New Yorku nyní kouří okolo 19 000 studentů středních škol mladších osmnácti let. Plných 80 procent kuřáků přitom začne s tímto zlozvykem ještě před 21. rokem.  

Bloomberg, který teď končí svůj třetí a poslední mandát, si vytyčil zdraví obyvatel za jeden ze svých hlavních cílů. V roce 2002 ve městě zakázal kouření v barech a restauracích, před dvěma lety pak ve veřejných parcích a na plážích.