Sme: Rozštěpení ČSSD otázkou času, předčasné volby stále reálnější

Bratislava - Rozštěpení české sociální demokracie je podle slovenského deníku Sme pouze otázkou času. Po třenicích mezi táborem kolem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a skupinou v čele s místopředsedou strany Michalem Haškem považuje list za nepravděpodobnou možnost, že by si favorizovaná koalice ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO udržela většinu ve sněmovně. Se stupňujícím se tlakem na vytvoření koalice je podle deníku stále reálnější možnost vypsání dalších předčasných voleb.

V reakci na utajovanou schůzku několika představitelů ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem list napsal, že právě hlava státu je dalším důvodem, kvůli nemuž je dosažení kompromisu mezi znesvářenými tábory uvnitř sociální demokracie iracionálním scénářem. Zeman podle komentátora usiluje o vytvoření vlastní mocenské základny v Poslanecké sněmovně, což je neslučitelné se zachováním jednotné ČSSD.

Sme: „Válka mezi Sobotkou a Haškem je ve stadiu, které nemůže skončit mocenskou dohodou, ale jen úplným zničením, vnitrostranickou likvidací poraženého a jeho podporovatelů.“

„Ze skutečnosti, že dolní komoru českého parlamentu bude dříve nebo později tvořit nikoliv sedm, jak by vyplývalo z voleb, ale osm stranických frakcí, lze předvídat poměrně dalekosáhlé závěry. Především platí, že nadpoloviční většina favorizované konfigurace ČSSD - ANO - lidovci je rozkolem v ČSSD vysoce iluzorní záležitostí,“ soudí deník.

Horizont 24 Zděňka Velíška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod